maandag 31 januari 2011

Broederliefde

Vorige week hebben we het op vereniging gehad over Ruth.
Toen ik het verhaal bestudeerde vielde het mij nu pas op, hoe bijzonder het verhaal is. Een buitenlandse vrouw die kiest voor haar oude schoonmoeder en vooral haar God. En uiteindelijk wordt ze de 'oma' van de langverwachte Jezus.
Maar er zit ook iets in, wat wij in deze tijd heel goed kunnen gebruiken.
Ruth 1:16&17 Maar Ruth antwoordde: ‘Vraag me toch niet langer u te verlaten en terug te gaan, weg van u. Waar u gaat, zal ik gaan, waar u slaapt, zal ik slapen; uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Waar u sterft, zal ook ik sterven, en daar zal ik begraven worden.

Waarom ik dit stukje er uit pak? Omdat ik merk dat wij in een steeds meer wordende egoïstische maatschapij leven. We zijn zó druk met ons zelf, dat wij geen oog meer hebben voor anderen. Als wij Ruth waren, zouden wij dan met onze schoonmoeder zijn meegegaan. Ik denk het niet, ik denk dat ik zelf ook terug zou gaan.
Oke, we zouden dat in eerste instantie niet doen. Maar lees nog eens de tekst door. En laat het een boodschap zijn. Laat een stukje egoïsme gaan. Ik weet zeker dat het geen kwaad kan. Iets egoïstisch zijn is ook niet erg, je moet namelijk ook aan jezelf denken. Vergeet alleen niet dat er meer is dan jezelf. Help eens die ene oude buurvrouw of die man in de winkel. Heb tijd voor elkaar en geniet van elkaar.

vrijdag 28 januari 2011

Keuzes maken

Iedereen weet wel dat keuzes maken niet altijd makkelijk is. Kies ik voor mezelf, of wat iedereen van me verwacht. Doe ik wat ik leuk vind of wat goed voor mij is. In december heb ik gelukkig een goede keuze gemaakt. Een keuze, waar andere van zeggen 'Zo jij hebt lef!', die niet gemakkelijk was. Gelukkig heb ik geweldige vrienden die er altijd voor mij zijn en zo werd het toch een stukje makkelijker.
Maar, stoppen met een studie betekent natuurlijk ook dat je verder moet gaan kijken naar een nieuwe. Daar ben ik mee bezig geweest. Want wat wil ik nou echt? Wat vind ik nou écht belangrijk? Er kwam meteen uit dat ik uitermate geschikt zou zijn voor een 'sociale' studie.
Ik heb een collage gemaakt om dat in beeld te brengen, mijn waarden. En door een gesprek kwam ik erachter dat het zo van mij was en dat ik daardoor veel meer een idee heb wat ik echt belangrijk vindt. Dat vond ik erg grappig en heel leerzaam. Hieronder zal ik de collage plaatsen, ben benieuwd wat jullie uitleg er van is!

Ik ben op moment aan het kijken naar 3 opleidingen. Namelijk: Pabo, lerarenopleiding(voortgezet onderwijs) en pastoraal werker. Ik ga nu heel veel informatie opzoeken en dan rond maart een definitieve keuze maken! Spannend!

dinsdag 25 januari 2011

Daarom buig ik mijn knieën voor de Vader, die de vader is van elke gemeenschap in de hemelsferen en op aarde. Moge hij vanuit zijn rijke luister uw innerlijke wezen kracht en sterkte schenken door zijn Geest, zodat door uw geloof Christus kan gaan wonen in uw hart, en u geworteld en gegrondvest blijft in de liefde. Dan zult u met alle heiligen de lengte en de breedte, de hoogte en de diepte kunnen begrijpen, ja de liefde van Christus kennen die alle kennis te boven gaat, opdat u zult volstromen met Gods volkomenheid. (Efeziërs 3:14-19)

Bidden.. Ik blijf me er maar steeds weer over verbazen! Wat kan het mooi zijn, troostvol, hoop gevend, het kan je rust geven en vertrouwen..
Ik heb er al eens eerder over geschreven. Dat het zo moeilijk is om te geloven dat jouw gebeden worden verhoord. Soms zet ik mijn vraagtekens er ook nog bij.
Maar als je dit leest, geschreven door Paulus, dan kan ik niet anders dan inderdaad mijn knieën buigen, mijn handen vouwen en God danken dat Hij er voor mij is.
Het blijft een geweldig gevoel als Jezus in je leven komt, je hart aanraakt en dat je warm wordt van binnen. Nee, het is niet geweldig, het is machtig!
Paulus verzekerd ons dat wij ooit God's amazing love gaan snappen. Al een heel klein beetje heb ik mogen ervaren en ik verlang naar meer! Stel je hart er voor open, het zal geen teleurstelling zijn(alleen als je verkeerd zoekt). Heb er vertrouwen in!

zaterdag 22 januari 2011

Beproeving

U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan. (1 Kor. 10:13)

Wij krijgen het in ons leventje het soms zwaar te verduren. De een wordt ziek, bij de ander spelen psychische moeite op en weer een ander krijgt rouw te verwerken. Zoals het spreekwoord zegt: 'Ieder huisje heeft zo zijn kruisje'. Soms hoor ik mensen praten over het feit dat zij het veel zwaarder hebben dan anderen. Ik ben het zeker daar mee eens, sommige hebben de ene klap nog niet verwerkt of de volgende is daar alweer. Het is niet makkelijk. Je hebt soms dat je niet meer weet wat je er mee aan moet. Maar ik vind het niet eerlijk als mensen zeggen dat anderen niets te verduren krijgen. Waarom? Lees nu bovenstaande tekst nog eens.
Iedereen heeft een bevroeving te doorstaan. De een heel jong, de ander pas als hij/zij een jaar of 60 is. Je weet soms niet wat een ander mee gemaakt heeft. Ook al lijkt dat ene meisje van Alpha zo sterk(in het geloof), misschien moet je jezelf eens afvragen waarom zij misschien zo sterk is.
Het kruisje wat iedereen heeft, is niet te vergelijken. Wij zijn allemaal verschillende mensen, met verschillende talenten, mooie kanten en minder mooie kanten. De een vind het vreselijk als zijn kleren vies worden, de ander denkt: 'Ach joh, zeur niet.. Wacht maar totdat je van binnen vies wordt. Dat je het psychisch niet meer kan bolwerken'.
Naast de waarschuwing in deze tekst, zit er ook een belofte van God. Hij geeft jou nooit meer dan dat jij aankan! Ook al lijkt het soms dat je het hoofd niet meer boven water kan houden, als je je ogen gericht op Hem houdt, zal het je zekerste weten lukken!

woensdag 19 januari 2011

Onverwachts dicht bij Hem

Hoe onuitputtelijk zijn Gods rijkdom, wijsheid en kennis, hoe ondoorgrondelijk zijn oordelen en hoe onbegrijpelijk zijn wegen. ‘Wie kent de gedachten van de Heer, wie was ooit zijn raadsman? Wie heeft hem iets gegeven dat door hem moest worden terugbetaald?’ Alles is uit hem ontstaan, alles is door hem geschapen, alles heeft in hem zijn doel. Hem komt de eer toe tot in eeuwigheid. Amen. (Romeinen 11:33-36)

Een tekst die de laatste dagen steeds door mijn hoofd schiet. God's wegen zijn ondoorgrondelijk. Wij kunnen het niet snappen en het niet verklaren.
Waarom ik dit schrijf? De afgelopen weken sterven hier, in het dorp waar ik woon, zoveel jonge mensen. Zo ineens weg uit ons leven. De meeste ken ik niet. Maar het grijpt mij wel aan. Zit hier voor ons een boodschap achter? Wat moeten we er mee? Ik snap het niet, het enige is in gebed tot God gaan.. Misschien kan en wil Hij een antwoord geven.
Gelukkkig is er ook troost. De mensen die overleden zijn mogen bij God zijn. Ik kwam een nummer tegen van Sela die het mooi vertaald..
Sela - Onverwachts dicht bij Hem

dinsdag 18 januari 2011

Bidden..

bid·den bad, h gebeden 1 een gebed doen tot God 2 dringend verzoeken

Toen ik nog jong was had ik standaard gebedjes. Zoals: 'Here zegen dit eten (en drinken) om Jezus wil, amen'.
Iedereen heeft denk ik een periode in zijn leven dat hij/zij zich afvraagt: 'Waarom zou ik bidden? Het heeft toch geen enkele nut'.
Maar de argumentatie die ze dan geven en die ik zelf gaf was zoiets van 'God hoort mij niet, ik krijg niet waarom ik vraag.'
Ik kwam er achter dat die gedachte totaal fout was. Je kunt God niet commanderen en eisen wat je wilt.
Hij geeft wat Hij goed voor je vindt, Hij heeft dus het beste met jouw voor. En dat doet Hij op Zijn tijd. Het voelt voor mij als een soort bescherming. Hij doet het echt niet om je te pesten. Hij doet het uit liefde, jij bent Zijn kostbaarste bezit dat wilt Hij beschermen.
Bidden en het gebed is voor mij de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Waarom? Toen iemand een keer met en voor mij bad ben ik geraakt door God. Langzaam aan heeft het geloof en God een plekje in mijn leven en hart gekregen. Het voelde alsof Hij Zijn beschermende armen om mij heen sloeg.
En steeds meer merk ik de afgelopen tijd dat God voor mij zorgt. Gebeden worden verhoort, niet wat ik vroeg maar wel wat ik nodig heb. En ik weet nu ook dat ik op de verkeerde manier naar de verhoringen zocht. Vraag mij niet hoe en waar, vraag het aan God waar je naar Zijn antwoorden moet zoeken en vraag Hem ook om hulp als je het bidden zo moeilijk vindt.

Om deze blog te schrijven ben ik geïnspireerd geraakt door een boek van Karin Kingsburry: Toegift. Een boek waarin een gezin in een diepe dal raken maar er ook mooie dingen gebeuren. Het is de moeite waard om een keer te lezen.

zondag 16 januari 2011

Hoe groot zijt Gij?

Laat dit tot je doordringen, Job(vul je eigen naam in), sta even stil en heb oog voor Gods wonderen. (Job 37:14) Hoe groot zijt Gij O God? Een vraag die wij wel vaker onszelf stellen. En vaak dan ook maar meteen afdoen met ‘Het is veelte groot voor ons, dat kunnen wij niet bevatten’. Nee, wij kunnen dat zeker niet bevatten. Maar wij moeten het ook niet vergeten. Wij voelen ons vaak zo groot. Wij krijgen steeds meer in onze macht, meer dan dat ze vroeger konden. En wat voelen wij ons dan ook machtig. Kijk ons eens! Wat zijn wij toch goed. Nu ik dit zo schrijf, valt het me op hoe egoïstisch het eigenlijk is. Ik merk het ook wel vaker in de omgang met mensen dat ze zichzelf zo enorm goed vinden. Vreselijk vind ik dat. Hoe meer ik mensen dat zie doen, hoe meer ik nederig wordt en dat ook durf te laten zien. Waarom? God is heel groot voor ons. Wij kunnen niet bevatten hoe groot. Maar! Hij gaf Zijn Zoon aan de wereld om ons dichter bij Hem te kunnen laten komen. Belangrijk om te weten: Hij hoefde het niet te doen! Maar God wilde het wel. Ook iets wat wij eigenlijk niet kunnen begrijpen. Als we onszelf nou eens niet zo belangrijk vinden en ons richten op God, Zijn mooie boodschap. Zouden wij het dan niet steeds meer gaan begrijpen? Probeer eens jezelf heel klein te maken, kleiner dan klein. Nog kleiner dan het kleinste dier, een mier. En kijk dan eens naar die mier, hoe geweldig dat dier is. En een lieveheersbeestje, hoe mooi met haar schild en stippen. Ga steeds een stukje verder. Dan kom je ook bij de bomen en wordt dan weer even heel klein. Kijk naar de knoppen in de bomen die beginnen te komen. Hoe wonderlijk? Hoe meesterlijk is het wel niet in elkaar gezet? Vergeet niet de mensen. Hoe mensen van elkaar verschillen, de een met blond haar, de ander weer pikzwart. Sta stil bij elk schepsel. En als je zo klein durft te zijn, zie je ook de details van Gods meesterlijke schepsel. Je staat stil van verwondering. Durf dat ook, durf daarin ook kwetsbaar te zijn. In deze tijd waarin alles voorbij vliegt. Sta even stil, verwonder je over God’s schepping. Dat jíj daar deel van uit mag maken. Ik denk dat je na verloop van tijd beseft hoe groot God wel niet is. En Hij is jouw Vader. Mooi toch of niet?

donderdag 13 januari 2011

Turn your eyes upon Jesus

Onderstaand nummer kwam ik na een lange tijd weer tegen. Als kleuter al geleerd op school(in het Nederlands: 'Leg maar gewoon je hand in die van Jezus'). Een nummer met zoveel emotie maar ook heel veel vertrouwen en rust. In sommige tijden heerlijk om te zingen!

O soul are you weary and troubled?
No light in the darkness you see?
There's light for a look at the Saviour,
And life more abundant and free.

Refrain
Turn your eyes upon Jesus,
Look full in His wonderful face,
And the things of earth will grow strangely dim,
In the light of His Glory and Grace.

Through death into life everlasting
He passed, and we follow Him there;
Over us sin no more hath dominion -
For more than conquerors we are!

Refrain

His Word shall not fail you - He promised;
Believe Him, and all will be well;
Then go to a world that is dying,
His perfect salvation to tell.

Refrain

zondag 9 januari 2011

Mirjam

Mirjam... Wie was Mirjam ook alweer? Ook ik moest even hard nadenken. Maar als je haar broer Mozes noemt, dan weet je het wel. Ja, hij was een belangrijk man voor Israël.
Mirjam was de oudere zus van Mozes. Zij zorgde voor Mozes toen hij in een biezen mandje in een rivier werd neergezet en toen de prinses hem vond.
Mirjam was ook de vrouw die voor het volk uit, al muziek makend, door de Rietzee ging.
Mirjam was ook de vrouw die kritiek had op haar broer omdat hij met iemand was getrouwd die niet uit het volk Israël kwam. Het gevolg was dat ze ziek werk, huidvraat. Een vreselijke ziekte. Ze werd veracht, niemand wilde wat van haar weten.
Bijzonder is dat haar dood en de plek waar ze begraven is wel worden genoemd in de Bijbel. Wat betekend dat God haar belangrijk vindt, alleen van belangrijke mensen weten we de plaats waar diegene begraven is.

Ik denk dat velen zich wel in dit verhaal zich kunnen vinden. Iedereen staat in de schaduw van iemand. Je broer of zus. Misschien wel een collega en jij wordt gezien als het hulpje van.. Nee, dat is niet leuk. Je wilt ook erkend worden. Laten zien dat ook jij goed bent, maar dat jouw talenten op een andere plek liggen.
Het is moeilijk om dan niet jaloers te worden. Of te zorgen dat diegene slechter wordt, verzin het maar.. Er spreekt een stemmetje in je hoofd om zus of zo te doen. Luister er niet naar..
Hoe moeilijk het misschien is. Maar vertrouw op dit: God ziet jou, zoals je bent. Met al je mooie gaven. Het is niet minder of meer dan de ander. Wees tevreden met wat je gekregen hebt, zoek jouw talenten op en benut ze. Ze zullen zijn tot God's eer. In God's ogen ben jij een net zo'n mooie parel als jouw broer, waar je in de schaduw van staat..

vrijdag 7 januari 2011

Hij wil je Vader zijn

Hij heeft gesproken in de storm
In de stilte, in het ruisen van de wind
Hij toont zijn majesteit in donder en in licht
Maar Hij werd kwetsbaar door te worden als een kind
Hij wil je Vader zijn

Hij fluistert lieflijk in je ziel
Hij heeft je naam bezongen voor dat je bestond
In het begin al was zijn oog op je gericht
Nog voor dat jij Hem zocht, (nog) voor dat je Hem vond
Hij wil je vader zijn

Hij kent je blijdschap en gevoelens van geluk
Dat zijn momenten dat Hij aandacht voor je heeft
Hij kent je tranen, in tijden van verdriet
Heeft Hij intens- met je meegeleefd
Hij wil je vader zijn

Hij heeft gesproken in de storm
In de stilte, in het ruisen van de wind
Hij toont zijn majesteit in donder en in licht
Maar Hij werd kwetsbaar door te worden als een kind

Hij wil je helpen om de weg met Hem te gaan
Om te leven zoals leven is bedoeld
Met al je kracht en met je volle verstand
Met al wat in je is, met heel je gevoel
Hij wil je vader zijn

Wim Bevelander

woensdag 5 januari 2011

Wat te zeggen..

De afgelopen dagen wist ik even niet wat ik moest schrijven. Iets moois of iets bemoedigends.. Vorige week is hier in Spakenburg een jongen van 11 jaar overleden. Drie jaar heeft hij gevochten tegen een verschrikkelijke ziekte, op 28 december heeft God hem thuisgehaald. Het was genoeg geweest.
Afgelopen maandag was er een herdenkingsdienst. Met mijn vriendin Jolanda ben ik daar naar toegeweest. De kinderen die op onze vereniging zitten waren tot 3 jaar terug klasgenoot van hem, toen verhuisde hij.
Het was een mooie dienst. Ik voelde enorm veel troost. We mogen weten dat hij bij God in de hemel is en dat hij het daar goed heeft. Maar tegelijkertijd is er ook zoveel verdriet, want wat laat hij een lege plek achter.
Het geeft gemengde gevoelens.. Je wilt elkaar met een nieuw jaar alle goeds toewensen, maar wat voor waarde heeft dat? Ik denk dat wij dat "gewoon"(zo makkelijk is het niet) in God's handen moeten leggen. Hij doet wat goed is, dat mag een troost voor een ieder zijn, hoe hard het soms ook klinkt en is.
Ik sluit af met een nummer van Hillsong. Een nummer dat speciaal is voor mij. Een nummer dat ook maandag gespeeld werd in de herdenkingsdienst.

zondag 2 januari 2011

Zaaien

Ik ben een beelddenker, de ene keer meer dan de andere keer. In de Bijbel staan veel beeldspraken(vaak gelijkenissen van Jezus), verhalen die voor mij dus echt levendig worden. De meeste keren is dat wel fijn, soms ook niet want dan kan het mij bang maken.
Een mooi voorbeeld van beeldspraak is die van de zaaier. Jezus waarschuwt ons: Kijk uit waar je zaait en wanneer je zaait! Je moet wel op tijd zaaien anders kun je het niet oogsten. Maar als je het op de verkeerde grond zaait, zal de oogst ook mislukken.

Dat is precies met het geloof. Als je klein bent wordt er in jouw gezaaid. Maar doen de mensen dat op het verkeerde tijdstip, dan kan het het tegengestelde resultaat hebben. Ook als ze het op de verkeerde (geestelijke) grond doen kan het averechts werken. Het is heel belangrijk dus dat je vooruit denkt wanneer je het moet doen en waar je het moet doen.

Ik ben er achter gekomen dat het geloof voor mij een enorm waardevolle investering is geweest! Iets waar ik in de toekomst ook iets aan heb. Het geeft mij dag in dag uit een vast vertrouwen. Ik weet dat elke dag uit God's hand komt. Je hebt dagen die tegenzitten, ik kwam er soms later achter dat het wel degelijk nut had!

Lees eens de gelijkenis van de zaaier en bedenk wat voor boodschap deze gelijkenis voor jouw kan hebben!

zaterdag 1 januari 2011

Nieuwjaar!

Mijn eerste berichtje van 2011, het jaar dat nu nog maar 15 uur jong is.
Dit jaar was oud&nieuw toch wel anders. Want ging je vorig jaar het jaar veel onbezorgder in, denk je nu toch meer van wat staat ons dit jaar te wachten?
Maar ik merkte toch dat het mijn vertrouwen op God sterker maakt. Ik weet dat het in Zijn handen is en dat het goed is. Ik kan het redelijk wegleggen.

Zoals elk jaar komen de bekende goede voornemens voorbij. Ik heb er niet veel mee maar ik wil er toch een aantal op 'papier' zetten:
1.) Meer afspreken met vrienden
2.) Meer sporten
3.) Mijn rijbewijs halen dit jaar(liefst voor de zomer, moet wel lukken volgens mij)
4.) Nog meer gaan verdiepen in het geloof
En eigenlijk wil ik ook iets bijzonders gaan doen, wat, hoe en wanneer weet ik niet. Maar daar ga ik dit jaar meer over nadenken. Het zal iets te maken hebben met geloof en helpen.. Ik zal wel zien!

Lieve lezers, het allerbeste voor 2011. Veel liefde, gezondheid, geluk, plezier maar dit alles gaat niet zonder God's onmisbare zege en hulp!