donderdag 28 juli 2011

Veel

Ik heb zo enorm veel te vertellen.. En elke keer als ik bedenk dat ik een stukje moet schrijven dan weet ik niet waar ik het over moet hebben.. Dan nu alles maar in 1x!
Want wat heb ik 3 en een halve week enorm genoten! Van die lieve schatten van een neefje en twee nichtjes.. Zo uniek maar ook zo echt broer en zussen van elkaar! En ja, kleintjes worden groot.. Maar wat maken die kleine kleintjes toch een een korte periode een ontwikkeling door! Zo snapt mijn nichtje van 14 maanden al haar fijn wat wel en niet mag en geeft ze dat duidelijk aan door 'nee' te schudden met haar hoofd. Maar ook een opdracht is geen probleem, zo snapte ze heel goed wat ze moest doen toen ik haar vroeg iets naar oma in de keuken te brengen.. Wonderlijk toch?! En dan te denken van die andere boefjes, inmiddels alweer bijna 4.. Ze vertellen al hele verhalen tegen je, niets is geheim voor hun. Plagen is geweldig. Maar pas op: plaag jij hun, dan krijg je het net zo hard terug!!
Het was dus echt enorm genieten, het is dan ook zeker afkicken nu ze er niet meer zijn.. Missen doe ik ze niet meteen, maar dat komt nog wel. Het knuffelen met ze mis ik wel en die heerlijke complimentjes die mijn nichtje kan geven, wat is het toch een schat :).

En eindelijk is de tijd van vakantie ook voor mij aangebroken! Samen met een vriendin heerlijk 9 dagen naar Limburg toe! Lekker primitief in een tentje. Genieten van het buitenleven, genieten van de rust, genieten van de omgeving! Ik heb er enorm veel zin in, ben behoorlijk toe aan vakantie :). En het wordt ook een echte uitdaging, want we gaan met de auto.. Op hoop van zege dan maar!!

Ach, het valt dus reuze mee met wat ik wilde vertellen.. Ik moest me er gewoon even toe zetten en nu ik het heb gedaan vind ik het toch weer heerlijk!!

maandag 25 juli 2011

Nieuw doel!


Zei ik het volgende week eigenlijk als een gekkigheidje.. Het begint nu een serieus doel te worden! Namelijk: volgend jaar de vierdaagse van Nijmegen lopen! Het wordt een pittig doel, een grote uitdaging maar het lijkt me echt super om dat eens mee te maken!
Bij het fitnesscentrum, waar ik sport zijn ze bereid om mij te helpen met een plan op te stellen en daarin ook te begeleiden. Na mijn vakantie ga ik er echt mee beginnen en ik houd jullie op de hoogte!

zondag 24 juli 2011

De Postkamer - Nijkerk

Ben je een keer in de buurt van Nijkerk, dan is het zeker de moeite waard om naar De Postkamer te gaan! De Postkamer is een grand cafe en is een initiatief van Careander.
Er werken mensen met een verstandelijke beperking. En dat maakt het zo geweldig! Ze doen hun uiterste best om je netjes te helpen en dat is geweldig om te zien.

Afgelopen donderdag ben ik er geweest met mijn moeder en zus. We gingen daar high'tea'en. Afgezien dat dat super gezellig is, waren de dingen die wij kregen ook nog eens enorm lekker! Ze maken de producten veelal zelf, wat het speciaal maakt. Echt genoten die middag!

donderdag 21 juli 2011

Lachen, gieren, brullen... Om jezelf

Waar zal ik eens beginnen. In mijn hoofd schieten allemaal gedachten. Grijpen kan ik ze niet. Misschien zorgt dit blogje voor een stukje rust.. Kan ik het even lekker van mij af schrijven. Maar ook denk ik: kan ik alles wat ik denk wel op het world wide web zetten? Word ik daar niet te kwetsbaar van? En ja hoor, daar komt mijn eerste valkuil opzetten. Door je kwetsbaar op te stellen kan je soms andere helpen en dat is juist een van mijn kwaliteiten die ik graag wil inzetten: behulpzaam zijn!

Vanavond een tweede coachingsgesprek gehad. En degene die hier een taboe van maken(ook van psychologen) zou ik graag eens willen spreken. Want halverwege dit gesprek besefte ik dat er zoveel aan heb. Je leert jezelf kennen. Dat is best confronterend, je komt achter dingen waar je helemaal niet achter wilt komen. In tweede instantie besef je dat je doordat je deze dingen weet dichter bij jezelf komt. Dat je snapt waarom je bent zoals je nu eenmaal bent.
Bij mij zorgde het er eerst voor dat ik er eigenlijk om moest lachen. Het is allemaal zo logisch. Zo ben ik nu eenmaal. En ik mag ook trots zijn op de eigenschappen en kwaliteiten die ik heb.
Maar het is soms ook wel pijnlijk om te horen. Want je wordt door omstandigheden gevormd, daar kan je in sommige gevallen weinig aan te doen. Misschien wil je zo helemaal niet zijn. Je kan er wel om janken dat het zo is. Gelukkig kan je het ook op een positieve manier oppakken en er juist je voordeel mee doen. Je leert ervan en je begrijpt ook het gedrag van andere mensen.

Het klinkt misschien allemaal heel cryptisch.. Een mens zit nou eenmaal complex in elkaar. Het mooie is dat wij allemaal een stukje van God dragen en Hij zou het zo geweldig vinden als wij die stukjes leren kennen en mee aan de slag gaan. Daarom denk ik dat het niet zonder bedoeling is dat ik nu bij een coach loop. Elk leven is waardevol, hoe waardeloos je ook voelt. Het is mooi om te ontdekken wie jij bent, wat je wilt en hoe je elkaar mooier kan maken. Grijp die kans! Nee, het gaat niet zonder kleerscheuren, maar uiteindelijk kom je gaver uit!

Kijk eens op deze site en hopelijk helpt het jou verder: http://www.stir.nu/

zondag 17 juli 2011

Om de dag mee af te sluiten..

Don't go away - Leeland

First comes salvation
Then comes obsession
Fire starts with a flicker
And it consumes me
Suddenly I feel I can follow You blindly
Because You've covered my eyes with love
You've given me more than enough
You've given me more than enough

Hide away in Your arms of grace
Living life the way
That You want me to
Don't go away
Please be here to stay
Forever and always
It's just me and You
Me and You, my Lord

Mighty King, everlasting God
Never-ending flood, The Solid Rock
My love, my life, my all
Your heart becomes my heartbeat and
You've given me more than enough
You've given me more than enough

You've given me more than enough
Answer to the questions in the world
You are more than enough
You're the answer
You're the answer

And You've given me more than enough
Hide away in Your arms of grace
Living life the way
That You want me to
And don't You go away
Please be here to stay
Forever and always
It's just me and You
Me and You, my Lord

donderdag 14 juli 2011

Schaapje

Alle tollenaars en zondaars kwamen hem opzoeken om naar hem te luisteren. Maar zowel de farizeeën als de schriftgeleerden zeiden morrend tegen elkaar: ‘Die man ontvangt zondaars en eet met hen.’ Jezus vertelde hun toen deze gelijkenis: ‘Als iemand van u honderd schapen heeft waarvan er één verloren is geraakt, laat hij dan niet de negenennegentig andere in de woestijn achter om naar het verdwaalde dier op zoek te gaan tot hij het gevonden heeft? En als hij het gevonden heeft, legt hij het vol vreugde op zijn schouders en gaat hij naar huis. Daar roept hij zijn vrienden en buren bijeen en zegt tegen hen: “Deel in mijn vreugde, want ik heb het schaap gevonden dat verdwaald was.” Ik zeg u: zo zal er in de hemel meer vreugde zijn over één zondaar die tot inkeer komt dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen inkeer nodig hebben. (Lukas 15:1-7)

Er was eens een schaapherder die erg veel hield van zijn schapen. Hij had het beste met ze voor. Zocht voor het beste gras, ook al zou dat zijn nachtrust kost. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen dat zijn schaapjes het slecht zouden hebben.
Bij die kudde was ook een koppig schaapje. Hij was enorm eigenwijs en ging zijn eigen gang. Het schaapje ging steeds een andere kant op, dan de kant die de schaapherder aanwees.
Op een gegeven moment kreeg dat schaap lammetjes. De lammetjes volgden dat schaap en liepen dus ook steeds de verkeerde kant op.
De schaapherder moest iets doen. Eigenlijk wilde hij het niet, maar zo kon hij het ook niet laten. Hij brak het beentje van het grote schaap, zodat het niet steeds de verkeerde kant op kon lopen en de schaapherder wel zou gaan volgen. En zo gebeurde het, het schaap volgde de herder, en de kleine lammetje volgde het grote schaap de goede kant op.

Soms worden wij gebroken. Door verlies van iemand van wie houden, een relatie die stuk loopt, ruzies en noem het maar op. Je hebt enorm veel verdriet en pijn, je voelt je letterlijk gebroken. Maar na een tijdje, als het weer beter gaat, dan voel je je een stuk beter! Je voelt je sterker. En je hebt leren vertrouwen op Hem! Want Hij alleen kan je dragen door je pijn en verdriet.
Het duurt soms even voordat je dat inziet, maar het zo geweldig als je dat merkt! En je weet dat de kant die Jezus op wijst, de goede is, dat je daar naar moet luisteren. Niet naar je eigen hart, hoe mooi(en vooral makkelijk) dat soms lijkt.
Vertrouw op Hem!
Laat je dragen door Hem!
Wees niet bang,
Hij is er altijd voor jou
én Hij maakt jou sterker!

woensdag 13 juli 2011

Opmerkelijk

De Bijbel, het meest verkochte boek ter wereld(of inmiddels niet meer). Zelf al heel wat keren uitgelezen. Je zou denken dat ik het op een gegeven moment saai wordt. Je weet wat er komen gaat. De meeste verhalen ken ik dan ook wel, maar de laatste tijd valt mij steeds vaker bijzondere dingen op in die 'gewone' verhalen. Of ineens valt het oog op een tekst, misschien raakt het je niet meteen maar later komt hij ineens in je op. Nee, de Bijbel is absoluut niet voorspelbaar. Het kan je ineens raken, op momenten dat jij het niet verwacht.

Zo kwam ik deze tekst uit Deuteronomium 33 tegen: Van oudsher is God een schuilplaats, Zijn armen dragen u voor eeuwig.
Als ik het woord oudsher lees, ben ik in staat om te stoppen. Ik houd niet zo van ouderwetse woorden. Toch las ik verder. En het rare was dat ik meteen een soort van rust over mij voelde. Iedereen heeft momenten in zijn of haar leven dat je niet meer weet hoe je de volgende dagen moet halen. Je hoofd is zwaar, je benen willen niet meer en zien gaat ook moeilijk. Ten einde raad. Maar dan ineens, wat voel je.. Sterke armen pakken je beet, ze helpen je, ze dragen je verder. Niet een paar meter, nee voor altijd! Alle dagen die je leven telt, Zijn handen zullen je dragen. Ze zullen je opvangen als je benen je niet meer kunnen dragen. Je ondersteunen als je bijna bezwijkt. Jou net dat zetje geven die je zo nodig hebt. Niet 1x, niet 2x, niet 3x.. Nee 10x10x10, het getal van de oneindigheid, van volheid. Van God, jouw Vader die voor je zorgt. Van Jezus, die jouw zonden weg wast zodat jij bij Vader kan komen. Van de Heilige Geest, die in jouw werkt en die je kracht geeft voor elke dag.
Geef dus niet zomaar op! God is de schuilplaats die je zoekt, Hij zorgt voor je en Zijn machtige armen zullen je dragen!

dinsdag 12 juli 2011

Rijbewijs

Yeah!! Ik heb mijn rijbewijs gehaald :). Het was een rit met fouten, maar zo zei de examinator je hebt laten zien dat je het kan herstellen, maar vooral dat je kan rijden :). Dus nu heb ik gelukkig de voordeel van de twijfel gehad!!
Morgen meteen rijbewijs aanvragen en over 5 dagen mag ik rijden! Pas maar op, haha!

zondag 10 juli 2011

Rachab

Lezen: Jozua 2:1-24

Rachab een hoer. Een persoon die aan de rand van de samenleving staat. Verafschuwd door iedereen. Er wordt op haar neergekeken als ze over straat loopt. Moeders sluiten de ogen van haar kinderen als ze voorbij loopt. Maar dan gebeurd er iets wonderlijks! Ze wordt een zeer belangrijk persoon! Ze helpt de Israëlieten om Jericho te verkennen. Ze verstopt ze voor haar eigen volk. Ze zorgt dat ze niet worden vermoord en dat ze weer weg kunnen komen uit Jericho.

Ken je ook zo'n persoon waar je eigenlijk op neer kijkt? En als je hem of haar toevallig spreekt dat het blijkt dat hij of zij best aardig is?

Moet God dat eigenlijk ook niet met ons doen? Wij staan ook op het randje bij de afgrond. We stellen ook niet zoveel voor, we doen steeds maar weer zonden. We maken God steeds weer verdrietig, we beloven iets wat we totaal niet na kunnen komen.

Maar dan! Kijk eens goed in de verte.. Wat zie je daar? Een kruis.. En daar hangt iemand aan. Jezus, de Koning van de Joden. Hij is daar voor ons gestorven, voor mensen als Rachab. Hoeren en dieven, verkrachters en criminelen. Ik weet, het is heel moeilijk om te beseffen dat zij er ook bij horen. Ze doen ons onrecht gaan, zorgen voor heel wat verdriet. Ook zij zijn mensen en ook wij maken fouten en dan zijn wij net zo slecht als hen. En het is gelukkig niet aan ons om daarover te oordelen, laat dat maar aan God over.

Rachab hoorde helemaal bij Gods volk. Zij en haar familie werd gespaard en lees Matteüs 1:5 eens. Rachab hoort bij het verhaal van God. Zo hoor jij, wat je afkomst ook is bij God. Voor Hem maakt het geen verschil!

zaterdag 9 juli 2011

Liefde

Liefde is mooi, het geeft veel en doet veel met je. Maar liefde kan ondertussen ook zoveel verdriet veroorzaken. Max Lucado heeft daar een mooi boek over geschreven. Weer een boek met veel eye-openers. Je ontdekt de andere kant van liefde. Je zult de liefde weer kunnen waarderen. Dit boek is gebasseerd op de tekst uit 1 Korinthe 13, zoals hierboven. Het heeft mij geraakt. Ik hoop dat veel meer mensen dit boek zullen lezen, of je vervuld of gekwetst door liefde bent..
Titel: Je bent geliefd
Auteur: Max Lucado
Prijs: 15,95

zondag 3 juli 2011

Geluk.. Wat is dat?!

Een vraag die wel eens door mijn hoofd schiet.. Geluk, wat is dat?! Als je het op internet intoetst krijg je zoiets van een gunstige gebeurtenis, mazzel, meeval, prettige loop van omstandigheden.. Als ik dit lees krijg ik meteen een afkeer ervan. Naar mijn idee is geluk niet maakbaar, als het al bestaat. Geluk staat voor mij naast het woord toeval. Ook zo'n woord die veel gebruikt wordt. Toeval bestaat voor mij niet. Niets gebeurd zomaar, alles gebeurd met een reden. Net zoals geluk. Waarom het niet bestaat?! Hier nog een definitie die het snel duidelijk maakt: Geluk = toestand van volkomene tevredenheid. Kunnen wij helemaal tevreden zijn? Nee, we hebben altijd wel iets aan te merken op een situatie. Er is altijd wel iets fout of iets had anders gemoeten.
Het woord geluk doet mij ook veel te veel denken aan materialisme en geld. Of je geluk afhankelijk is van de hoeveelheid geld dat je hebt of alles wat je kunt kopen.
Dat ik bepaalde mensen in mijn leven tegenkom is niet een gevalletje van toeval of enorm geluk.. Nee, naar mijn idee zit daar een plan achter. God wil er iets mee bereiken.
Ik ga proberen om de woorden geluk en toeval uit mijn leven te verbannen. Daar voor in de plaats komen blij, mooi en misschien ook wel puur. Zij vertalen mijn emoties op dat moment veel beter.

vrijdag 1 juli 2011

Bidden is niet nodig

Ik heb het wel eens vaker over het bidden gehad, hoe mooi het kan zijn maar ook zo moeilijk.. Een veel voorkomende discussie is wel eens over het feit dat God alles al bedacht heeft, alles staat vast, hoe kunnen wij daar tegen bidden?! Het gebeurt zoals God het wil en niet anders, wij als mensen kunnen daar niets tegen beginnen. Onze reactie daarop is dat we misschien maar niet gaan bidden, want het heeft toch geen effect.

Zo heb ik ook gedacht en ik denk dat veel pubers ook zo'n periode hebben(en waarschijnlijk niet alleen pubers). Het is ook moeilijk, laat ik dat voorop stellen, om te bidden naar een Almachtige God. Die alle dagen van je leven in Zijn boek heeft geschreven(psalm 139:16). Hij weet alles al, hoe je leven loopt, op wie je verliefd wordt, welke moeilijkheden je tegenkomt. Het staat vast. Ik dacht en wist zeker dat daar niets aan te doen was, tot een tijdje terug. Ik lees een boekje over bidden: Roep mij aan, van H Westerink. Voor iedereen die meer wil weten over bidden is het aan te raden! Erg leerzaam en niet moeilijk te lezen.
Maar nu weer over wat het over ging. De duivel wil graag dat wij denken dat bidden geen zin heeft, dat het overbodig is. Dat God alles weet, maakt het bidden voor ons misschien makkelijker. Denk maar even mee. God weet alles, Hij weet waar je mee zit. Is het dan niet makkelijker om naar Hem toe te gaan? Het is geen verassing voor Hem. Hij is begripvol want Hij weet hoe je je voelt. Want is het niet enorm moeilijk om iets aan iemand te vertellen wat diegene niet weet? Je moet je ouders wat vertellen of je wilt iets vertellen aan vrienden. Je kan er enorm mee in de maag zitten omdat je niet weet hoe ze reageren. God weet jouw verhaal. Hij is een en al oor voor jou, zal niet boos worden, hoogstens teleurgesteld, maar bovenal heeft Hij eerst begrip(die je zo nodig hebt!). God wil niets liever dan dat jij met Hem praat, alles aan Hem vertelt zodat Hij je kan helpen (Psalm 50:15).

Dit is denk ik wel helder. Nu wat voor nut het heeft, als alles toch al vast staat. Lees eerst Genesis 18 aandachtig door. Over Soddom en Gomorra. God gaat deze stad helemaal verwoesten.
Maar wat gebeurt daar dan? Gods plan was om alle mensen in die steden om te brengen. Abram gaat in gesprek met God. Bijzonder. God is bereidt om over Zijn plannen te praten. Hij wilt graag horen wat Abram te zeggen heeft. Hij is een God van genade, Abram weet dat.
En nog zo'n bijzonder verhaal: Exodus 32. Het volk Israël was veel te ver gegaan. God had ze nog zo geboden om geen andere afgoden te maken en wat doen ze nu?! Daar wordt God boos van, zelfs zo boos dat hij Israël wilt vernietigen(vers 10a). Ook Mozes gaat in gesprek met God en God hoort Mozes. Mozes smeekt God om het niet te doen, op de belofte die Hij gegeven had aan Abraham, Izaäk en Jakob. Wat doet God dan? Lees vers 14 maar. Hij kwam terug op Zijn besluit. Hij vernietigde het volk niet.

Na deze verhalen denk ik er wel anders over. Ik ga met God in gesprek, niet om mijn wil door te drijven. Nee, om de wegen van God te kunnen accepteren. Hij zal voor mij doen wat God is. En ik weet dat God naar mij luistert. Mooier kan het niet! Ik luister naar Hem en Hij luistert naar mij. Niet als een weegschaal, maar om steeds dichter bij elkaar te komen!