zaterdag 30 juni 2012

Plan


Mijn plannen zijn niet jullie plannen,
en jullie wegen zijn niet mijn wegen – spreekt de HEER.
Want zo hoog als de hemel is boven de aarde,
zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven,
en mijn plannen jullie plannen.
Jesaja 55:8-9

donderdag 28 juni 2012

Goedheid (psalm 34:9)

Ik heb soms van die momenten dat ik op bed lig, nog net niet moe genoeg om in slaap te vallen en dat ik dan maar wat voor mij uit lig te staren. Dat zijn van die momenten dat mijn gedachten alle kanten op kunnen. Wat een veel voorkomende gedachten is, is dat het leven zo een heel andere kant op kan gaan dan dat jij verwacht.
En ik heb er vast al vaker over geschreven, maar het is gewoon bizar hoe een leven 180 graden om kan draaien. Van het ene moment ben je gezond, op het andere moment ben je ziek. Van het ene moment werk je in de winkel, op het andere moment zit je in de schoolbanken. Van het ene moment ben je gewoon zus, op het andere moment ben je tante (oke, daar gaan wat maanden aan vooraf, maar toch dat gevoel). Het is met zoveel dingen dat het ineens anders is.
Vanmiddag moest ik een presentatie houden over mijzelf. Dat deed ik aan de hand van kwaliteiten die ik dan ging toelichten op ontwikkeling. Eentje daarvan was idealistisch. Ik ben eigenlijk nooit zo'n idealist, maar ik merk dat ik de laatste tijd toch meer bezig ben met het ontwikkelen van een visie op mijn toekomst. Aan de ene kant vind ik dat doodeng. Want het heeft geen enkele garantie. Aan de andere kant is het ook mooi om te doen. Het zorgt dat je een doel voor ogen kunt houden, dat je ergens naar toe kunt werken. Maar wat mij vooral bezig houdt, is het feit dat je zoveel mogelijk moet genieten van elke dag. Ik geloof dat elke dag God ons zoveel mooie dingen geeft. Zoveel mogelijkheden, die wij misschien als onmogelijkheden zien, maar goed, ze zijn er!
Het is niet makkelijk van elke dag te genieten. Want er zitten ook monsters van dagen tussen. Maar ook op die dagen is er denk ik wel iets moois te noemen.
Ik wilde hier graag een Bijbeltekst bij zoeken en ik kwam bij psalm 34 vers 9. Daarin staat het geweldig omschreven. We mogen genieten van de goedheid van God, elke dag weer!

Proef, en geniet de goedheid van de HEER,
gelukkig de mens die bij hem schuilt.

zondag 24 juni 2012

Plaatjes!

Afgelopen blok heb ik een vrije keuze module gevolgd genaamd 'fotografie'. Ik hoef verder niet uit te leggen wat ik gedaan heb. Ik had mij er iets meer van voorgesteld van de lessen, maar ondanks dat heb ik toch een aantal prachtige plaatjes geschoten! Daar ben ik toch wel een beetje trots op!

Lijnen:

Beweging:

Volgens mij was dit compositie:

Nog een keer compositie:

Mijn geliefde paaseitjes mochten model staan voor kleur:

Wolken en zon, ik houd ervan om dat te fotograferen, licht:

Voorwerp op 5 verschillende manieren fotograferen, maar deze was het imposantst:

Verhaal vertellen, God houdt van mij en ik houd van Zijn Woord:

woensdag 20 juni 2012

Niet meer bang (Openbaringen 2:10)

Wees niet bang voor wat u nog te wachten staat. Sommigen van u zullen door de duivel in de gevangenis worden gegooid, en zo op de proef worden gesteld; tien dagen lang zult u het zwaar te verduren hebben. Wees trouw tot in de dood, dan zal ik u als lauwerkrans het leven geven.

Er zit alweer bijna een schooljaar erop. En wat is het jaar snel gegaan. Vorig jaar rond deze tijd was ik flink aan het denken over een studiekeuze, ik kwam er zelf niet meer uit en ben in contact gekomen met een coach. In het vorige blogje kan je lezen dat van het één op het andere moment mijn leven helemaal veranderde, op een positieve manier. Ik weet ook uit ervaring dat het leven ook op een andere manier kan veranderen. Twee jaar geleden was mijn moeder nog volop aan het kuren en moest ze ook nog bestralingen onder gaan. Een paar maanden eerder veranderde ons leven voor altijd, een bericht die niemand wil horen. 
Soms heb je zoveel plannen voor een komend jaar of voor je leven. En het houdt mij steeds bezig dat die dromen zomaar weggevaagd kunnen worden. Je weet niet wat er volgende week gebeurd, over een maand, een half jaar of over vijf jaar. Ik weet het niet, niemand weet het, Iemand weet het wel. God, mijn Vader. Mensen zeggen weleens dat je dan bekrompen leeft met die gedachte. Nee, het heeft mijn blik juist verruimd. Waarom iets uitstellen als het ook nu kan? Waarom nu niet genieten en het straks helemaal niet meer kunnen? Het heeft mij bewust gemaakt van elke dag, want elke dag is een geschenk van God. Elke dag heeft zo zijn mooie dingen, allemaal geschenken van God. Het heeft ook zijn worstelingen, waarbij ik niet alleen sta. Ja, het heeft mij vertrouwen gegeven. Niet vertrouwen die ik nodig heb over een jaar. Maar het vertrouwen voor elke dag die God mij geeft. 
Deze Bijbeltekst uit Openbaringen vind ik daar zo toepasselijk bij. Oke, ik maak mij echt wel eens zorgen, want soms vraag je je echt af welke kant de weg nu weer op gaat. Maar op elk van die momenten weet ik dat ik niet alleen sta. God is altijd bij mij. Ook leer ik steeds meer om hulp te vragen van mensen als het nodig is, daarin heb ik mooie mensen ontmoet die er écht voor mij zijn. Dat is zo bijzonder om te merken, God heeft mijn gebed verhoord! Ik hoef gelukkig niet langer bang te zijn, welke beproeving er ook voor mij wacht, Jezus heeft ze allemaal overwonnen en zal met mij gaan. En dan die geweldige belofte tot slot. Ik mag het Leven krijgen, dicht bij God in Zijn vaderarmen!

zondag 17 juni 2012

Bijna zomervakantie

Nog eventjes en dan kan ik ein-de-lijk zeggen dat ik zomervakantie heb. Ik kan niet wachten. Op momenten is het een gekkenhuis. Afgelopen week mijn laatste stageweek van jaar 1 gehad. Het was heerlijk om weer bij mijn kleuters te zijn, ik vond jammer om afscheid te nemen en weer weg te gaan. Gelukkig wachten er nog 3 jaren stage bij groep 1 t/m 4, dus ik mag vele andere kinderen zien! Bij afscheid nemen horen natuurlijk cadeautjes voor de kinderen, maar ook voor de leerkrachten die tijd en energie wilden steken in mijn ontwikkeling.
Ik vind het nog steeds bijzonder hoe dit afgelopen jaar verlopen is. Op het ene moment ben ik caissière en na het weekend ga ik naar school om de PABO te doen. Het was even een ommezwaai maar ik merk steeds meer dat ik op mijn plek zit en dat ik enorm geniet van alle deuren die nu voor mij open gaan!
Komende week heb ik nog één lesweek, daarna is het toetsen maken en alles afronden. Er moet nog een berg werk verzet worden en ik moet zeggen dat ik er niet bepaald overzicht over heb. Maar ik denk dat het wel goed gaat komen! En dan is het op naar jaar 2. Met weer allemaal nieuwe mensen en dingen! Spannend!

Vrijdag en zaterdag was er weer het jaarlijkse kamp van de kerk. Ook dit jaar ben ik als leiding mee geweest. Helaas was het weer niet heel geweldig, daarom hebben wij als alternatief gebivakkeerd in de kerk.  Super dat dit kan! Enorm veel lol gehad, weinig slaap, spelletjes gedaan, schoongemaakt, ge-barbecue-ed, in een pik donkere kerk gelopen. Heerlijk om zo een weekendje met de jeugd van de kerk door te brengen!

Nu dus lekker brak op mijn bed wat dingetjes aan het regelen..

zaterdag 9 juni 2012

Goede en slechte dagen {Prediker 7}



Ik moet zeggen dat ik steeds meer het boek Prediker ga waarderen. Het is soms wat vaag, maar als je het een paar keer doorleest en erover nadenkt dan kan je er vaak wel wat uithalen. Ik houd er wel van dat de teksten wat filosofisch zijn aangelegd. En ik moet ook zeggen dat er enorm veel wijsheden in staan. Vandaag kwam ik de volgende tekst tegen die in mijn hoofd bleef hangen:
Bezie het werk van God: wie maakt recht wat hij krom heeft gemaakt? 
Geniet dus op de goede dagen van het goede, 
maar zie op de slechte dagen in dat God naast de goede ook de slechte dagen heeft gemaakt. 
Geen mens kan in de toekomst zien.
(Prediker 7:13-14)

Wij kunnen enorm veel zeuren, ja zeuren, als het iets minder gaat. Als we het druk hebben, als we moe zijn, als iets tegen zit, als we niet kunnen slapen, als we teveel huiswerk hebben, als we ruzie hebben enz... Zo zijn er nog vele dingen waar we over zeuren of niet tevreden over zijn. Oja, het weer, niet te vergeten. Maar deze tekst uit Prediker vind ik zo prikkelend. God heeft alle dagen van de week gemaakt, alle weken, alle maanden en alle jaren. Alles komt van Hem! Ook de slechte dagen. Prediker wijst ons erop dat wij moeten genieten van de goede dagen. Maar we moeten niet vergeten dat er ook momenten zijn dat het minder met ons gaat en dat wij niet in de toekomst kunnen kijken wat ons zal overkomen en wanneer dat zal zijn. Ik denk dat het dan ook goed is om ook niet te proberen in de toekomst te kijken. Het is een stuk vertrouwen, dat je God vertrouwt dat wat Hij doet dat het ook goed zal zijn. We moeten niet proberen, zoals Prediker in vers 13 zegt, om de touwtjes in eigen hand te nemen en het naar onze hand te zetten. Dat is verschrikkelijk moeilijk, want we zetten onszelf(ook ik) liever op de eerste plaats en we willen dat het eerst zelf goed hebben. Toch denk ik dat het goed is om dat niet te doen. Leg het in vertrouwen in Zijn Hand. 

dinsdag 5 juni 2012

You raise me up!


'De Heer is mijn bevrijder!
Hij maakt mij sterk,
hij maakt me snel als een hert,
met hem beklim ik iedere berg!’
{Habakuk 3:19}

Toen ik deze tekst las dacht ik: wauw, wat een heerlijke tekst! Ik word er meteen vrolijk van. Het doet mij denken aan het liedje 'You raise me up'. 
Ik ken die momenten dat je het gevoel hebt dat je 10 kilo extra meesjouwt, en dat je niet vooruit te branden bent. Daar heb ik nu een beetje last van. En als je dan zo'n tekst leest, dan voel ik mij weer zo licht als een veertje. Ik besef dat de Heer mij bevrijdt, mij sterk maakt, bij mij is en mij de kracht geeft. Ik heb niets anders meer nodig. Alleen "vergeten" dat ik steeds het op eigen kracht moet doen, want dat is niet zo! Met HEM beklim ik elke berg. Niet alleen maar samen. Ik durf te zeggen dat ik het zelf nog geen eens hoeft te doen, want Hij heeft het al gedaan en zal het steeds voor mij doen! 

zondag 3 juni 2012

'Hoger dan de blauwe luchten'

Ik houd van kinderen, ik houd van oppassen en ik vind het leuk om kinderen naar bed te brengen. Het leukste vind ik het voorlezen en het bidden met de kinderen. Soms een liedje zingen en soms bidden. Zo mooi om te zien, als je dan zo'n gebedje voor ze zingt, dat die kinderen helemaal tot rust komen en met moeie ogen je aankijken. Ik geniet dan dubbelop. Het voorrecht om met de kinderen te mogen bidden en puur genieten van het wonder van het leven.
Zo zing ik heel graag een liedje dat mij geleerd is toen ik klein was. Vele zullen het liedje kennen. Ik kan zo weer kippenvel krijgen als ik het liedje neurie. Zo eenvoudig, maar met zoveel betekenis. Daarom dit blogje over 'Hoger dan de blauwe luchten'


Hoger dan de blauwe luchten
en de sterretjes van goud
woont de Vader in de hemel
die van alle kind'ren houdt

Op de blijde lichte dagen,
In de lange, donk're nacht
Altijd wil Hij voor ons zorgen
Altijd houdt Hij trouw de wacht.

Ook voor zieke kinderen zorgt hij
kent hun tranen, kent hun pijn
Ja voor groten en voor kleinen
Wil de Heer een helper zijn.

Daarom vragen wij eerbiedig
Vouwen wij de handen saam'
Heer die altijd naar ons luistert
neem ook ons gebedje aan.

zaterdag 2 juni 2012

Avondmaal


Dit breekbaar brood legt mij de woorden in de mond:
Dit is mijn lichaam dat voor jou gebroken wordt;
dit is mijn bloed dat vergeving en genade schonk
en ik proef de wijn; zo wordt uw liefde uitgestort.
{Sela}

Morgen is het weer tijd om Het Avondmaal te vieren in de kerk. Nog steeds blijft het iets bijzonders voor mij. Als ik er aan denk dan voel ik enorme liefde, rust en genade binnenstromen. Het is een bizar gevoel, anders kan ik het niet omschrijven. 
Ik vind het wel eens jammer dat wij maar 1x in de drie maanden Avondmaal vieren, omdat het zo mooi is om te vieren. Het is goed om te herdenken dat Jezus voor jou en mijn zonden gestorven is, zodat wij een dichte band met de Vader mogen hebben. 
Ik mag mij veilig voelen in Zijn sterke armen. Ik hoef niet langer meer alleen te zijn. Hij is dicht bij mij. En vooral in zo'n Avondmaalsdienst voel ik dat in het bijzonder. 
Op dat moment moet ik ook denken aan al die mensen die zich verlaten voelen door God, die God niet meer ervaren in hun leven. Ik hoop zo dat zij de weg terug mogen vinden naar Hem toe! 
Maar ook al die mensen die teleurgesteld zijn, die te maken hebben met grote zorgen, waarvan het leven zwaar is. Ik zou ze zo graag willen helpen om weer vertrouwd te worden met de zorgende liefde van Hem! 
Morgen vier ik dus niet alleen het feest van genade, maar bid ik ook voor de mensen die de genade van God niet ervaren of kennen in hun leven. Dat we ooit met zijn allen als broers en zussen aan één tafel mogen zitten bij de Vader.