zondag 29 september 2013

Onze opdracht {Jeremia 26}

Wat zou je doen, als je met de dood bedreigd wordt omdat je Gods woord verteld?
Wat zou je doen, als je als christen in de minderheid bent en het haast onmogelijk wordt gemaakt om je geloof te belijden?

Voor mij zijn dit scenario's die ver van mij afstaan. Ik leef op een plek waar het nog steeds, wel steeds minder, gebruikelijk is om in God te geloven. Ik zou dan ook niet weten hoe ik op bovenstaande vragen moet antwoorden. Natuurlijk vertrouw ik op God, maar als dat mij zou overkomen, zou ik dan nog steeds zo vertrouwen?
He will.Jeremia blijft vertrouwen op God. Zijn leven is allerminst gemakkelijk. Een vreselijke boodschap had hij te vertellen en de mensen blijven hardnekkig doorgaan met hun zonden. De mensen zijn het zat, spuugzat! Weg met die man! Sterven moet hij! Het lijkt wel of Jeremia heel rustig blijft hieronder, dat kan hij alleen omdat hij weet dat God dicht bij hem is.
Jezus, ook Hij stond tegenover Zijn bespotters. Ook Hij werd vernederd, zelfs aan het kruis geslagen. Jezus wist wat Zijn opdracht was, dat Hij dit moest doen zodat onze zonden vergeven zouden worden.

Lieve mensen, laten we ons focussen op onze opdracht op aarde. Wat er dan ook gebeurd, je zult je gedragen weten in de liefde van God. Je hoeft die opdracht niet alleen te vervullen, dat zou ook niet kunnen. Laten we proberen om wat ons bind aan de wereld los te laten en onze blik te richten naar het kruis.

Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, 
de grondlegger en voltooier van ons geloof: 
denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, 
liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. 
Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God. 
Laat tot u doordringen hoe hij standhield toen de zondaars zich zo tegen hem verzetten, 
opdat u niet de moed verliest en het opgeeft.
{Hebreeën 12:2-3

woensdag 25 september 2013

God is machtig {Jeremia 25}

Het boek Jeremia verveelt mij nog steeds niet. Inmiddels 25 hoofdstukken verder en het blijft mij trekken in inspireren. Zo ook dit hoofdstuk.
Psalm 37:5God heeft in alle voorgaande hoofdstukken gewaarschuwd via Jeremia. Als het volk zich niet afkeerde van hun slechte gewoonten dan zal het volk in ballingschap gaan. Zo koppig als het volk is blijft het doorgaan, al zijn er enkele die luisteren naar de woorden van Jeremia.
In hoofdstuk 25 klinkt het oordeel. God vertelt wat er zal gaan gebeuren met het land en dat klinkt niet best. Eén en al ellende.

In mijn vorige blog schreef ik over ongehoorzaamheid. En ik denk dat het ons vaker gebeurd dan wij doorhebben en zouden willen. De gevolgen van die ongehoorzaamheid kunnen verschrikkelijk zijn. Als we om ons heen kijken zien we al genoeg ellende door onze ongehoorzaamheid.

Maar toch. Ook in dit hoofdstuk geeft God hoop. Hoe fout het volk ook is en hoe fout wij ook steeds zijn, God geeft hoop! Zeventig jaar lang krijgen de landen rond het volk vrij spel. Maar, daarna zullen die landen moeten boeten voor alles wat ze gedaan hebben. Ik vind het heel gek klinken. Zo van: eerst zeggen dat je iets mag doen en er vervolgens straf voor geven. Toch lees ik er ook iets anders in door. God heeft de macht. Zonder God is er geen leven. Zonder God zou ons leven sowieso een puinhoop zijn. Met God komt het goed en is er gerechtigheid.

Ik wil afsluiten met een vers uit Psalm 37, die prachtig mooi aansluit bij deze en de vorige blog:
Leg je leven in de handen van de HEER,
vertrouw op hem, hij zal dit voor je doen:
het recht zal dagen als het morgenlicht,
de gerechtigheid stralen als de middagzon.

zaterdag 21 september 2013

Ongehoorzaamheid {Jeremia 24}

Ken je die verhalen, over peuters, die volhouden dat ze niet aan de chocolade hebben gezeten (terwijl dat verboden is) maar dat hun bruine mond het verklapt. We kunnen er denk ik smakelijk om lachen als dat gebeurt.
Eigenlijk doen wij elke dag hetzelfde. Elke dag weer doen we zonden en soms gebeurt het wel eens dat je diep in je hart weet dat je het niet mag doen en dat je het toch doet. We gaan bidden, maar de twijfel in ons hart verklapt wat we gedaan hebben. Voor God is niets onzichtbaar. Hij is Alwetend. Hij weet wat er gebeurt, Hij weet ook welk pad het beste is voor jou.
Grace Notes #6: Jeremiah 24:7En de koning van Juda. Hij wist wel beter. Het zou beter zijn in dat ze in het land bleven wonen. Waarom zou je naar God luisteren?

God geeft ons elke dag weer het inzicht dat Hij alleen God is. Wat doe jij ermee? Pak je het aan en ga je daarmee aan de slag? Of weet je het zelf beter, ga je je eigen weg en wordt je als die mand met verrotte vijgen.
En als je toch dingen doet die niet hadden mogen gebeuren, wat doe je daar mee? Ben je als die kleuter? Of kom je bij God en vertel je wat er gebeurt is?

donderdag 12 september 2013

Het weiden van schapen {Jeremia 23}

Sinds afgelopen dinsdag geef ik elke week catechisatie aan jongeren van een jaar of 12/13. Tijdens de catechisatielessen wordt er gesproken over het geloof en wat er in de kerk geleerd wordt, zoals het in de catechismus beschreven staat.
Ik vind het een hele eer en ook verantwoordelijkheid dat ik dit mag doen. Het is niet zomaar iets. Deze jongeren zijn in een leeftijd dat ze een rolmodel zoeken. Iemand anders dan hun ouders. Ik mag hun vertellen over God, wie Hij is, wat wij mogen geloven en hopen.
Ook in de tijd van Jeremia waren er mensen die vertelden over God. Profeten. Alleen waren er in die tijd, in elke tijd zijn ze er, ook valse profeten. Ze deden alsof ze door God geïnspireerd werden en vertelden de mensen verhalen in Gods naam. Niets was daar van waar. Jeremia komt ze tegen. En dat is niet makkelijk. Het verhaal van Jeremia is wel door God geïnspireerd en heel anders dan de valse "profeten" vertellen. Zoals we de afgelopen hoofdstukken al achter kwamen heeft Jeremia het zwaar omdat zijn en dus Gods verhaal niet geloofd wordt. De mensen denken het zelf beter te weten en volgende vals "profeten" die hun eigenlijk in het verderf storten. Hoe moeilijk is dat.
Gelukkig laat God het daar niet bij zitten. Hij heeft een belofte gegeven, aan Abraham, aan het geslacht van David. God zoekt Zijn schapen op, ook al zijn we nog zo verdwaald, Hij zoekt je op en brengt je terug naar de plek waar je wezen moeten.
En hoe mooi, Jezus verteld daar honderden jaren later een gelijkenis over. En uiteindelijk komt er een dag dat dé Koning op Zijn troon gaat zitten en recht doet. Angst, pijn en verdriet zal verdwijnen. Die dag zullen we volkomen bevrijdt zijn en wonen op de plek waar we horen!

zaterdag 7 september 2013

Hoe goed ken jij God? {Jeremia 22 en Spreuken 6}

Ik denk een pittige vraag. Hoe goed ken jij God? Hoe goed ken ik God? Eerlijk gezegd durf ik er geen antwoord op te geven. Elke keer gebeuren er weer wonderlijke dingen in mijn leven en zie ik het ook gebeuren in andermans leven. Om stil van te worden. Niet verwacht. Ik weet dat God een liefdevolle God is, een Vader voor Zijn kinderen, rechtvaardig in Zijn oordeel. Nee, ik ken God eigenlijk maar amper. En dat is misschien wel goed ook, want wij kunnen het niet aan als we God in Zijn volheid zien.
Find the JOY moves for your life by studying the truth of the ways of God and MOVE with them now to magnify Yahweh God with you.. www.magnificatmealmovement.com
God laat duidelijk weten wat Hij verlangt van Zijn volk. En daarin zie ik een stukje van hoe God is en daaruit mag ik God kennen. En het mooie is dat sommige dingen zich steeds herhalen in de Bijbel. Zo staat in Spreuken 6 wat God absoluut niet wil hebben:
Zes dingen haat de HEER,
zeven dingen zijn hem een gruwel:
ogen die hooghartig kijken en een tong die liegt,
handen die onschuldig bloed vergieten
en een hart dat op het kwade zint,
voeten die zich naar de misdaad reppen
en getuigen die bedriegen, altijd liegen,
en zij die stoken tussen broers.

Kijk eens wat er in Jeremia 22 staat:
Dit zegt de HEER: Handhaaf recht en gerechtigheid, red wie beroofd werd uit de handen van zijn onderdrukker, buit vreemdelingen, weduwen en wezen niet uit, pleeg geen geweld tegen hen, vergiet in deze stad geen onschuldig bloed.

Als wij deze dingen in acht nemen, ze opvolgen, liefde de boventoon laten voeren in ons leven, dan wacht ons iets geweldigs. Doen we het niet, dan zal het gaan zoals met de mensen in de tijd van Jeremia, en zal het niet goed met ons aflopen.
Dus mijn vraag nog een keer: hoe goed ken je God en hoe leef jij naar Gods wil?

woensdag 4 september 2013

Fouten in het verleden {Jeremia 21}

#christovereverything god christ hope love world life faith jesus cross christian bible quotes dreams truth humble patient gentleIk vind hoofdstuk 21 een lastig hoofdstuk. En zelf wist ik niet zo goed wat ik er mee moest deze keer. Gelukkig heb ik de Jongerenbijbel en staan daar vaak eye-openers in. Deze keer staat er dit over Jeremia 21:4-7:
Dit gedeelte bevat een keiharde profetie over koning Sedekia, en de hierop volgende serie profetieën betreffende het Judese koningshuis laat zien dat het oordeel over Sedekia niet los gezien moet worden van zijn falende voorgangers. Ken jij voorbeelden van fouten die generaties lang doorgegeven worden? 

Ik denk dat wij allemaal fouten kennen, hoe dingen beter gekund hadden. Maar we moeten wel realistisch blijven. Wisten die mensen beter of niet? Sommige zijn doelbewust bezig, wenden expres het hoofd af. Anderen weten niet beter en denken dat ze goed doen. Ik wil het niet goed praten. Ik wil er dit mee zeggen: let op met oordelen over hoe dingen in het verleden gegaan zijn. Praat er met de persoon over om wie het gaat. Maar bovenal, vraag God of Hij jou wilt helpen om te vergeven. Kijk naar Jezus. Zoveel mensen die hem haten. Zoveel mensen die Hem pijn deden. Toch stierf Hij voor jou en mij aan het kruis omdat Hij ons liefheeft met oneindige liefde! Wend je gezicht niet af, Hij heeft het beste met je voor!