woensdag 30 april 2014

Wat zou je doen?

Ik vind het heerlijk om naar kookprogramma's te kijken en zo ook zat ik vanmiddag te kijken naar een kookprogramma: Masterchef New Zealand.
Eén moment viel mij op.
Drie mensen moesten opnieuw iets koken om te bewijzen dat zij capabel waren om te mogen blijven. Voordat ze begonnen kregen ze te horen wat ze moesten doen met de vraag hoe graag ze wilden blijven. Eén meisje reageerde in al haar eerlijkheid: ik weet het niet. Iedereen verbijsterd. Monden die open hingen. Wat, wat zegt ze nu? Wil ze liever naar huis? En al die mensen dan die er uit moesten terwijl zij steeds mocht blijven. En dan zoiets zeggen?! Wat maakt ze nu?
De reacties van de mededeelnemers was duidelijk. Ze vonden dat zij naar huis moest en dat de andere twee door moesten gaan, in de race blijvend voor de titel. En dus moedigden zij de twee deelnemers aan en was er -bijna- niemand die de andere deelnemer aanmoedigde.

Waarom viel mij dit op? Hoe zit het in ons leven? Hoe zit het met onze medereizigers in geloof? Laten we die ook liggen als ze dreigen op te geven, als ze het niet meer zien zitten? Gaan wij voor ons eigen haggie? Keren we ze de rug toe omdat ze slap zijn?

Het zet mij aan het denken. Ik denk dat ik heel kritisch ben met helpen. Verdiend degene het wel of niet?! Misschien soms zelf: word ik er beter van?
V-e-r-s-c-h-r-i-k-k-e-l-i-j-k
Leert Jezus ons niet iets anders? Vol liefde te zijn, mededogen en erbarmen.
I will pick up your broken bits and cherish you for who you are in the raw because you have shown me your soul. Then I will help you glue your beautiful pieces back together. ~Pi

zondag 27 april 2014

Engel van God {Lucas 22}

Hij vertrok en ging volgens zijn gewoonte naar de Olijfberg. 
De leerlingen volgden hem. 
Toen hij daar was aangekomen, zei hij tegen hen: 
‘Bid dat jullie niet in beproeving komen.’ 
En hij liep bij hen weg, tot ongeveer een steenworp ver, en knielde daarna neer om te bidden. 
Hij bad: ‘Vader, als u het wilt, neem dan deze beker van mij weg. 
Maar laat niet wat ik wil, maar wat u wilt gebeuren.’ 
Uit de hemel verscheen hem een engel om hem kracht te geven.
Hij werd overvallen door doodsangst, maar bleef bidden; 
zijn zweet viel in grote druppels als bloed op de grond. 
{Lucas 22:39-44}

i actually made this :) kari jobe lyrics are amazing.Pasen is al voorbij. Toch las ik deze tekst van de week. En terwijl ik deze tekst las sprong er een zinnetje uit. Zo'n zinnetje waar je normaal gesproken overheen leest. Ik kreeg er zoveel kracht door, een soort van vrede en genade, eigenlijk weet ik het niet hoe ik het moet omschrijven. 
Wij kennen allemaal wel wat beproevingen zijn. De één ervaart het als geweldig heftig, de ander als opbeurend en versterkend. Dat geeft niet, laat iedereen in zijn of haar waarde. Ook Jezus had te maken met een geweldige beproeving. Zo heftig dat Hij doodsangst had en dat zweet veranderde in bloed. Misschien kennen wij die grote angst in ons leven ook wel. Niet wetende waarheen, waartoe. Alleen maar zo'n donkere tunnel voor ons, waarin geen uitkomst lijkt. Maar ondanks dat, is God bij Jezus en bij ons. God zond een engel naar Jezus om Hem kracht te geven om de wil van God te dragen, om te kunnen doen wat Jezus moest doen. 
Het is soms zo moeilijk om het niet alleen te willen oplossen, om te geloven dat God bij je is in de moeilijkste en zwaarste tijden van je leven. Maar, ik wil je graag vragen, leer deze tekst uit je hoofd. Leer erop te vertrouwen dat God bij je is en dat Zijn engelen je zullen beschermen. Soms reageert God in stilte, dat heb ik zelf ervaren en is moeilijk, maar ik weet nu dat ik op dat moment niet alleen was. God is altijd bij mij, hoe dan ook, waar dan ook, waarom dan ook, daar hoef ik niet aan te twijfelen. Hij zal je redden en je de goede weg wijzen. Vertrouw maar. 

dinsdag 22 april 2014

Lied

Er zijn van die liedjes die je zo bijzonder kunnen raken. Die iets beschrijven waar je zelf de woorden niet voor kon vinden. Het is een soort levenslied. Een lied dat een bepaalde periode markeert, of misschien altijd bij je blijft. Je put er hoop en kracht uit, het geeft je moed om door te gaan. 

Een lied dat mij de laatste tijd zo bijzonder raakt is Cornerstone van Hillsong. Een lied die ik al een jaar lang door weer en wind zing, soms keihard, soms fluisterend. Maar het geeft mij moed, hoop en kracht. 
Wat is jouw lied? 

Cornerstone - Hillsong

zondag 13 april 2014

The more I seek you - Kari Jobe

This love is so deep, 
it's more than I can stand.
I melt in your peace, it's overwhelming 

vrijdag 11 april 2014

Gods plan

~change

Misschien vraag je je af wat dit plaatje met de titel van deze blog te maken heeft. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog de link begrijpt. 
Het meest intense verhaal van de Bijbel, voor mij in ieder geval. Ik voel haast de pijn, de last die Jezus moest dragen. Nee, eigenlijk voel ik het niet, want het is maar een schijntje van wat Hij door moest maken. Toch, schreeuwt mijn hart. Het had niet zo gehoeven. Waarom zoveel pijn en ellende? Kon Jezus niet langer blijven leven om nog meer wonderen te doen, nog meer mensen aan te raken, nog meer verhalen? 
Jezus heeft gedaan wat Hij moest doen. Hij moest door de hel voor onze zonde. De diepe ellende, dieper dan wij ooit zullen en hoeven te ervaren, die heeft Hij gevoeld én doorstaan. Hij wist wat Gods plan was, Hij wist dat Hij dit moest doen. Dit was Zijn opdracht die Hij had meegekregen. 
En hoe zit het bij jou? Het voelt soms zo fijn om je te verstoppen op een plekje en niet voort te bewegen. Maar werkt dat, schiet je er iets mee op? Nee. Zoals terugkijken je verlamt, zo wordt je ook zonder kracht als je blijft waar je bent. Een moment van bezinning en reflectie is niet slecht, juist heel goed. Maar doe je er ook iets mee? Zie je waar het anders moet in je leven? Ga ervoor! God geeft jou een cadeau in handen en wil dat je het steeds verder opent. Het is zoals die grap. Je krijgt een enorme ingepakt cadeau. Je haalt het papier eraf en ziet weer een ingepakte doos, ook die pak je uit en weer kom je bij een nieuwe doos. En zo gaat het maar door. Totdat je bij dat ieniemienie kleine doosje uitkomt en daar zit het meest kostbare cadeau in van je leven. 
En als het je zwaar valt, pak die dozen dan niet weer opnieuw in. Kijk naar degene die het jouw gegeven heeft. Zie de liefde, de passie en de steun. Hij wil niets liever dat je je ontwikkeld en op de plek bent waar je hoort! 

dinsdag 8 april 2014

Je kruis dragen

Een paar weken geleden kwam ik onderstaand plaatje tegen. Tegelijk hoorde ik die dag een preek over het dragen van je kruis. Het zette mij ongelooflijk aan het denken. Ja, ik herken mij in het plaatje, ik heb wel eens gesmeekt of het niet minder kon. Nu ik er zo op terugkijk zie ik wat voor een waardevolle periode het geweest is en dat ik het nodig had om goed om te kunnen gaan met andere dingen.
Ik weet het, het is zo moeilijk te zien als je zelf in zorgen zit. Maar geloof dat je het niet alleen hoeft te doen, dat God uitkomst geeft en dat Hij je de kracht geeft om je kruis te dragen!

Sometimes we complain about the cross we bear, not realizing that it’s preparing us for the dip in the road that God can see and we cannot…This is eye opening!

zaterdag 5 april 2014

Weet je het niet? {Jesaja 40:28}

Jesaja 40:29Weet je het niet? Heb je het niet gehoord?
Een eeuwige God is de HEER,
schepper van de einden der aarde.
Hij wordt niet moe, hij raakt niet uitgeput,
zijn wijsheid is niet te doorgronden.
{Jesaja 40:28} 

De grootheid van God. Ik vind het moeilijk. Het zo ongrijpbaar, zo onvoorstelbaar. Nee, misschien heb ik er meer moeite mee dat ik het niet voor kan stellen omdat ik andere dingen zie gebeuren, terwijl God zelf zegt dat voor Hem niets onmogelijk is. Maar als ik dan naar buiten kijk en ik zie de boomblaadjes uit komen, kuikentjes die in de sloot zwemmen, ja, dan hoef ik niet te twijfelen. Ook al raak ik uitgeput, moe, bezorgd, boos, verdrietig, God is daar en Hij gaat verder, Hij draagt mij verder.
Voel je je uitgeput, weet je niet welke kant het opgaat? Lees dan eens Jesaja 40 en voel hoe God zorgt voor jou, voel Zijn liefde, grootheid en vrede.