zondag 25 mei 2014

Waak! {Spreuken 4:23}

Lezen: Spreuken 4: 20-27

Vers 23:
Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart,
het is de bron van je leven.

We weten dat ons hart heel belangrijk is, zonder ons hart is er geen leven omdat het bloed dan niet rond gepompt kan worden. Maar in dit vers en in het hele stukje is je hart in ander opzicht belangrijk. Want, wat doe jij met de woorden die God tot je spreekt? Is het oor in, oor uit? Of bewaar je ze in je hart? Ik geloof en ik heb het in mijn omgeving ook zien gebeuren dat mensen die gebukt gingen onder zorgen weer gesterkt werden door het Woord van God. In het vers hiervoor staat ook dat het een medicijn is voor het lichaam. De Bijbel en geloven wordt gezien als iets van moeten en niks mogen. Daar ben ik het niet mee eens. God heeft ons deze woorden gegeven om ons te beschermen, lief te hebben en te sterken in tijden van nood. Er staat zoveel moois in, om God te prijzen, maar ook om onze hartenkreet uit te roepen.
En als je Gods woorden tot je neemt, ze een plekje geeft in je hart, dan wil je niet anders meer dan vanuit die woorden leven. Dat heeft de duivel geen(minder) kans om slechte dingen in je hart te planten.
Waak alsjeblieft, ga voor het leven, ga voor Gods woord.
Proverbs 4:23 potential tattoo?

dinsdag 20 mei 2014

God van deze wereld {Spreuken 4:11-13}

Lezen: Spreuken 4: 10-19

Vers 11-13:
Ik heb je de weg van de wijsheid gewezen,
op rechte paden heb ik je gevoerd.
Je zult onbelemmerd voortgaan,
nergens zul je struikelen, al ga je nog zo snel.
Laat mijn onderricht niet los, houd het vast,
vergeet het nooit, het is je leven.

Ik vraag het mij soms af: waarom is het zo makkelijk en soms ook zo aantrekkelijk om de andere, verkeerde kant op te gaan. Waarom?
Als ik de verzen van vanavond lees dan roept het die vraag bij mij op, terwijl er tegelijk in mijn hart een soort van vrede komt. De tegenstelling tussen een leven met God en een leven zonder God wordt duidelijk gemaakt in de verzen. Het leven met God ís leven, het leven zonder God is geen leven. Dat zegt overigens niet dat het leven met God van een leien dakje zal gaan. Maar ik heb wel het leven, meer heb ik niet nodig.

Ik zie een wereld die steeds meer van God verwijderd, een maatschappij waarin je als christen in de minderheid bent. Zoveel ellende en verdriet, pijn, ruzie en jaloersheid. Ik werk er soms aan mee, ik ben geen heilige en soms kijk ik met pijn in mijn hart naar een wereld die we kapot maken.
Een wereld die soms volledig los is van het onderricht van God. Een wereld zonder toekomst en leven. Wil je meebidden voor deze wereld die zo hunkert naar de Vader in de hemel? Om het échte leven te leren kennen? En zullen we voor elkaar bidden, voor kracht om staande te blijven, vast te blijven houden aan het onderricht van God in een wereld die zo ver weg is van God?

zaterdag 17 mei 2014

Op zoek {Spreuken 4:1-9}

Psalm 119:105Lezen: Spreuken 4:1-9

Vers 7:
Het begin van wijsheid is dat je wijsheid zoekt,
aan alles wat je hebt verworven, inzicht toevoegt.

Ik moet zeggen dat ik toch wel moeilijk vind. Wijsheid is zo'n breed begrip, wat is de juiste definitie daarvan?! Ik denk niet dat het mogelijk is om dat in één begrip samen te vatten. Maar afgezien daarvan, als ik dit vers nog eens doorlees dan lees ik er een prachtige opdracht in door. Om actief aan de slag te gaan, om te zoeken én te vinden. En dat vraagt wel keuzes, sta je er voor open en wil je God ontmoeten? Want ik geloof als je op zoek gaat naar wijsheid, als je je verdiept in Gods woord dan zul je steeds meer zien hoe God werkt in jouw leven. Ga je mee op zoek?

woensdag 14 mei 2014

Regenboog {Spreuken 3:23-26}

Lezen: Spreuken 3:19-35
Rainbow in the Canadian Rockies
Vers 23-26:
Je zult veilig je weg kunnen gaan ,
nergens zul je struikelen. 
Je hoeft niet bang te zijn wanneer je slapen gaat, 
je slaap zal vredig zijn. 
Je hoeft geen angst te hebben plotseling te worden opgeschrikt
door onheil dat van goddelozen komt. 
Je kunt vertrouwen op de Heer, 
hij beschermt je tegen hinderlagen. 

Hoe anders kan het leven soms aanvoelen. Hoe verward en vol boosheid en verdriet kunnen mensen zijn. Bitterheid, angst voor nog meer nachtmerries.
Voor mij klinkt deze tekst aan de ene kant als een droom, maar aan de andere kant besef ik ook heel goed dat deze droom werkelijkheid zal worden. God belooft mij bescherming en wat God belooft dat doet Hij ook. God is groot, lees vers 20 nog maar eens. Gods wijsheid is volkomen en Hij wil delen in die wijsheid. Wij mogen steeds stukjes proeven, begrijpen waarom dingen gebeuren. Dat is niet eenvoudig en soms gebeurt het ook niet of duurt het heel lang, maar Gods trouw blijft staan!

Een boog in de wolken als teken van trouw,
staat boven mijn leven, zegt: Ik ben bij jou!
In tijden van vreugde, maar ook van verdriet,
ben ik bij U veilig, U die mij ziet.
{Sela - Ik zal er zijn}

dinsdag 13 mei 2014

Zelf vs God {Spreuken 3:5}

Proverbs 3:5-6                                                                                            I want to frame this and hang it in my house.Lezen: Spreuken 3: 5- 18

Vers 5 en 6:
Vertrouw op de Heer met heel je hart, 
steun niet op eigen inzicht. 
Denk aan hem bij alles wat je doet,
dan baant hij voor jou de weg. 

Een tekst die ik al wel langer ken, maar die toch afgelopen dagen weer bijzonder naar voren kwam. Soms zit je in situaties die je zenuwachtig maken. Je wilt eigenlijk iets, maar iets of iemand werkt het eigenlijk tegen.
Ik heb er een handje van om het dan zoveel mogelijk zelf op te lossen. Soms lukt het, maar dan kost het mij vaak veel energie. Deze keer had ik er juist voor gekozen om het in gebed bij God te leggen. En das niet makkelijk voor iemand die graag zelf doet. Maar goed, ik weet ook dat ik mijzelf de tijd moet gunnen. Afgelopen weekend voelde ik een bepaalde rust, het hield mij stukken minder bezig en uiteindelijk heb ik de kracht gekregen en gevonden om het op te lossen. Dat was zo fijn! Ik hoefde niet zelf de weg uit te hakken. God had mij de middelen en de mensen gegeven om er aan te werken en zo lag de weg al open en hoefde ik alleen maar een paar stappen te zetten. En dat leek voor mij onmogelijk, alles wat er gebeurde, en nu weet ik: hier was God duidelijk aan het werk.

maandag 12 mei 2014

Liefde en trouw {Spreuken 3:3}

Lezen: Spreuken 3:1-4

Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, 
wind ze om je hals, 
schrijf ze in je hart. 

Als ik deze tekst lees uit Spreuken 3 dan krijg ik zo'n kippenvel moment. Het voelt als een zegenbede, alsof iemand dit over mij uitspreekt. En wat lijkt het mij ook mooi als je met zo'n gedachte mensen mag ontvangen en ze ook zo iets mee mag geven.
Liefde en trouw, als ik het zo lees in Spreuken twee belangrijke elementen van de levensles die de vader geeft aan zijn zoon. Zelfs zo belangrijk dat de zoon ze om zijn hals moet winden, nog belangrijker zelfs: schrijf ze in je hart. Het meest belangrijke plekje van je leven: je hart, daar moet het zijn, vanuit daar kan het ook leven. En nee, het is niet zomaar iets, het is iets waar je elke dag aan moet werken.
Ik denk als je het besef hebt dat liefde van levensbelang is dat je niet anders wil dan er elke dag aan werken. Ik geloof dat zonder liefde niemand kan leven, zonder liefde ga je kapot. En daarom lieve lezer: weet dat je geliefd bent door de Vader in de hemel. Weet dat je een bijzonder plekje in Zijn hart hebt. En weet dat jij er toe doet, wat je misschien ook gedaan hebt! Vraag Hem om hulp om te werken aan liefde en trouw. Om je omgeving lief te hebben en trouw te zijn aan iedereen. En misschien kost het veel, maar God én de mensen zullen je genegen zijn en je zult zeker waardering ondervingen!
Be blessed!
 Let love and faithfulness never leave you; bind them around your neck write them on the tablet of your heart Proverbs 3:3

vrijdag 9 mei 2014

Dicht bij God leven {Spreuken 2}

Lezen: Spreuken 2

Phoe, waar zal ik eens beginnen. Het begin van Spreuken staat zo bomvol! Daarin staan zoveel aanwijzingen, tips en richtlijnen om dicht bij God te leven. Ja, het is een eyeopener voor me. Niet dat ik het niet herken, maar wel dat het zo compact en duidelijk in de Bijbel beschreven staat. Ik kan er veel over schrijven, veel over zeggen, maar ik denk dat het het beste is om de woorden te laten doordringen en zelf een manier te kiezen om er mee aan de slag te gaan.

Gods aanwijzingen om dicht bij God te leven: 
* neem in acht wat ik zeg
* onthoudt voor altijd mijn richtlijnen
* doe je oren open, zodat je kunt horen wat Ik zeg 
* zorg dat je geest dorst naar inzicht 
* en zorg dat je geest vraagt om dingen te begrijpen 
* roep om scherpzinnigheid, leg je niet zomaar ergens bij neer
* zoek en speur alsof het om een verborgen schat gaat 
Want dan, dan zul je ontdekken wie Ik ben en wat ontzag voor mij hebben betekend. 
Dan zal ik als een schild om je heen zijn en zul je in voorspoed leven. 

donderdag 8 mei 2014

Advies {Spreuken 1:20-33}

Lezen: Spreuken 1:20-33

Misschien ken je het wel: iemand vraagt je om advies en die geef je hem of haar ook en vervolgens doet degene die om advies vroeg helemaal niets met het advies. Sterker nog: het advies werd in de wind geslagen.

Hoe vaak vraag jij God om advies? En wat doe je er dan mee?
Proverbs 1:33Ik ben bang dat ik vaker dan eens het advies wat God mij geeft in de wind sla. En nee, ik kan niet zeggen dat ik het per ongeluk doe. Want ik weet dat ik diep in mijn hart weet dat ik het anders zou moeten doen. Maar zelf doen is niet alleen iets van de peuterleeftijd. Nog steeds doe ik, en vele met mij, het graag zelf. En ook weet ik dat dat vaak niet de oplossing is. Mijn inzicht is op de korte termijn wel oke, maar hoe zit het verder? Dan gaat het vaak mis.

Lenya Heitzig schrijft in ha boek "Knipoog van God" op een mooie manier hoe God aanwezig is in ons leven. Ze gaf mij een stappenplan om mijn hart op de goede dingen te richten. Het hangt boven mijn bureau, maar ik doe er eigenlijk te weinig mee. Toch wil ik het met jullie delen:
* Wat wil ik? Om te bepalen of je verlangen goed is, kan je kijken waar je naar verlangd.
* Waarom wil ik het? Welke motieven heb je om daar naar te verlangen? Welke redenen schuilen er achter het verlangen.
* Wat wil ik doen om het te bereiken? Bijvoorbeeld: over lijken gaan?
En ook belangrijk om over na te denken is: Hoe wil je het bereiken?

Ik heb situaties gehad waarin ik iets heel graag wilde. Toen ik het briefje zag hangen met deze stappen kwam ik erachter dat mijn verlangen toch niet zo zuiver waren als ik mij eerst voor ogen hield.

Ik geloof dat je met Gods advies verder komt en om te bepalen of je verlangen zuiver en echt is kun je dit stappenplan gebruiken, maar toch blijft God in alles de bron. En daarom wil ik ook afsluiten met het laatste vers van het eerste hoofdstuk:

Maar wie naar mij luistert, zal veilig zijn, 
hij hoeft geen angst te hebben voor het kwaad. 

woensdag 7 mei 2014

Wijsheid {Spreuken 1:1-19}

Het is tijd om mij te verdiepen in een nieuw Bijbelboek. Ik vind het zo waardevol om steeds een hoofdstuk, of een gedeelte te lezen en dan er iets over te schrijven. Ik merk dat ik het dan beter onthoud en dus start ik nu met het Bijbelboek Spreuken. Vaak wordt er één spreuk geciteerd. Maar ook hier geldt dat het goed is om de context te lezen van de spreuk. Ik denk dat ik er soms een spreuk uitpak in het licht van het hoofdstuk en soms een stuk "behandel".

Lezen: Spreuken 1:1-19

Proverbs 1:7 ~ The fear of the Lord is the beginning of knowledge.Een tekst die er voor mij direct uitspringt is vers 7:
Het begin van alle kennis is ontzag voor de HEER; een dwaas veracht de wijsheid en weigert elk onderricht.
Alles wat we weten en te weten komen, komt voort uit God. Niets staat op zichzelf, God is de oorsprong. En dat brengt mij terug naar de schepping. Wauw, ik kan er niet over uitgepraat raken wat voor een geweldig iets daar is gebeurd. En ik besef ook dat ik hier op aarde nooit zal kunnen bevatten wat het betekend. Daarom ook: heb ontzag voor God, heb respect voor Zijn wil en Zijn grenzen. Ze zijn er niet voor niets en daarmee kun je verder komen. 

En dan slecht gezelschap. Misschien ben je er de dupe van geworden, had je niet door wat die mensen wilden, maar is het je nu pijnlijk duidelijk geworden. Of wilde je juist vrienden worden met die ene gasten, ze leken zo stoer, totdat je op de feestjes kwam en je niet meer terug kon. 
Maar slecht gezelschap gaat verder dan alleen mensen. In welke omgeving leef je? Wat vult je huis? Wat vult je leven? 
Spreuken waarschuwt: Laat je er niet mee ingaan! Het zal je dood betekenen. Heftige, maar duidelijke taal. Het vraagt om een duidelijke keuze. Welke keuze maak jij? 

Message