zaterdag 14 december 2013

Jouw wil of Gods wil? {Jeremia 42-44}

Oorlog in je leven. Alles om je heen wordt kapot geschoten. Niets blijft meer overeind staan. Je vraagt je af hoelang jij kunt blijven staan, hoelang het duurt voordat jij kapot knakt.
Misschien is het realiteit voor je, misschien is het een ver-van-je-bed-show en kun je er niets bij voorstellen. Probeer het eens voor te stellen, een situatie zoals hierboven. Wat moet je doen? Je schreeuwt naar de hemel om hulp en je hoort niets terug. Of, hoor je niet dat wat je wilt horen?
Het is niet eenvoudig om je eigen plannen en gedachten op zij te zetten. Om Gods weg te volgen, om niet de controle te hebben, om niet te weten waar het leven heen gaat.

De Judeëers vragen Jeremia om te bidden tot God, om te vragen wat ze moeten doen. God geeft via Jeremia een heel duidelijk opdracht. Ga niet naar Egypte! Doe je het wel? Dan zul je sterven. Toch zijn de mannen hardleers en gaan hun eigen gang. Ze zeggen zelfs dat er gelogen wordt! Ze blijven doorgaan met dat wat de Here verboden had, ze gaan hun eigen weg, waarvan ze denken dat het de goede is. Lees de hoofdstukken 43 en 44 maar.
God roept de mannen op om te stoppen, om zich te bekeren. Maar niets helpt. Het zwaard zal hen treffen.

God roept ons ook, om ons leven in Zijn handen te leggen. Te luisteren naar zijn woorden. Hij wil dat wij het geluid van de wereld zachter draaien en zo Zijn stem horen. God spreekt niet met geweld of keiharde volume. Nee, God hoor je in een zachte bries. Heb jij al eens nagedacht of jouw wil en de wil van God wel overeenkomen?
Ik ben er van overtuigd dat Gods wil de beste is. Omdat God het geheel overziet. Wij kunnen nog geen eens 5 minuten overzien, God overziet ons hele leven. En de weg die wij moeten gaan is soms heftig en pittig, maar God zal ons nooit alleen laten. Hij zal ons dragen, ons bemoedigen en ons de kracht geven.
Weet je het even niet meer? Sluit je ogen, lees uit de Bijbel, bid of God je wilt dragen en vertrouw erop dat Hij het Licht zal laten schijnen in je leven.
God is liefde,
God is genade,
God is barmhartig,
Gods naam is: Ik zal er zijn. 
Nu en altijd! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten