zondag 15 februari 2015

Omzien {Lucas 7:11-17}

Niet lang daarna ging Jezus naar een stad die Naïn heet, en zijn leerlingen en een grote menigte gingen met hem mee. Toen hij de poort van de stad naderde, werd er net een dode naar buiten gedragen, de enige zoon van een weduwe. Een groot aantal mensen vergezelde haar. 
Toen de Heer haar zag, werd hij door medelijden bewogen en zei tegen haar: 
‘Weeklaag niet meer.’ Hij kwam dichterbij, raakte de lijkbaar aan – de dragers bleven stilstaan – en zei: ‘Jongeman, ik zeg je: sta op!’ De dode richtte zich op en begon te spreken, en Jezus gaf hem terug aan zijn moeder. Allen werden vervuld van ontzag en loofden God met de woorden: ‘Een groot profeet is onder ons opgestaan,’ en: ‘God heeft zich om zijn volk bekommerd!’ Het nieuws over hem verspreidde zich in heel Judea en in de wijde omtrek.
{Lucas 7:11-17} 

Jezus laat in dit verhaal heel "simpel" zien welke drie stappen er nodig zijn om om te zien naar elkaar. Simpel tussen aanhalingstekens omdat het in de praktijk, denk ik, lastiger is dan het klinkt en het vraagt ook wat reflectie en oefening. 

Stap 1: zien 
Hoe kijk jij? Waarmee kijk jij?
Misschien herken je het wel. Je loopt op straat, je ziet iemand aan komen lopen en je krijgt de neiging om of een stukje om te lopen of te doen alsof je ergens heel druk mee bent zodat je niet hoeft te groeten of een gesprekje aan hoeft te gaan. Of je bent werkelijk zo druk dat je niets ziet, dan alleen dat wat jou bezighoudt. 
Als ik het verhaal hierboven lees en ook het leven van Jezus indenk dan word ik klein. Jezus werd steeds bekender. Anoniem over straat kon hij niet. Zijn leerlingen waren dicht bij Hem en zullen Hem vast bestookt hebben met vragen. Toch in al die drukte en hectiek kon Jezus zíén. Niet zomaar zien, maar Hij keek met zijn hart en zag met zijn hart. 

Stap 2: beweging
Doet het jou wat?
 Oké dus je kijkt met je hart en dan? Mag het jou in beweging zetten? Of negeer jij volledig de signalen. Kijk om je heen, durf echt te kijken zonder filter en je ziet de ellende van de wereld. Wat doet het met jou? Mag het wat met jou doen? Mag het je hart raken en je hart grijpen? Mag je het voelen tot in het diepst van je ziel? 
Stap 3: zeggen 
Actie!
Het heeft je hart, je hebt het toegelaten. Nu is het tijd voor actie. En elke omstandigheid vraagt een andere actie. Jezus hart is in beweging gezet, Hij voelt iets en vervolgens zegt Hij iets. Hij wekt de jongen op uit de dood. Wonderlijk. 
Nu bedoel ik niet dat jij wonderen moet doen. Maar wat ik wel bedoel is dat soms een glimlach naar iemand, een kaartje, een hand op de schouder, een knuffel of wat dan ook maar, wonderen kan doen. Besef dat God jou in (kan) zet(ten) om wonderen te verrichten. Het zijn soms van die hele kleine dingen die voor andere mensen van levensbelang kunnen zijn. 

Dus stop met je af te vragen wat je kunt doen om meer om te zien. Volg Jezus. Laat Hij je blik bepalen, je hart in beweging zetten en vervolgens die beweging om te zetten in actie. Vertrouw daarbij op Hem, luister naar Zijn stem! 

1 opmerking: