zondag 23 februari 2014

Wil je bidden? {1 Timoteüs 2:1}

Allereerst vraag ik dat er voor alle mensen gebeden wordt, 
dat er smeekbeden, voorbeden en dankgebeden 
voor hen worden uitgesproken.
{1 Timoteüs 2:1}

I pray because I can't help myself. I pray because I'm helpless. I pray because the need flows out of me all the time--waking and sleeping. It does not change God. It changes me. ~ C.S. LewisIk weet niet of je ervaring hebt met bidden en voor elkaar bidden en stiekem hoop ik dat jij, lieve lezer, die ervaring hebt. En daarom vandaag ook deze tekst. 
Het raakte mij vanochtend, toen ik hem las als dagtekst van een app. Dat er voor je gebeden wordt is een bijzondere ervaring. Het gebed heeft in mijn leven een bijzondere plek. Tijdens verschillende momenten in mijn (nog jonge) leven heeft het gebed verschil gemaakt. Het heeft een punt gemarkeerd van verandering. Dat heb je misschien al eens eerder gelezen, maar één van die momenten blijft mij heel dierbaar en blijft mij raken. Toen zo'n 5/6 jaar geleden iemand met en voor mij bad. We wisten die uitwerking niet, maar ik voel die uitwerking nog elke dag. En ook toen we op een conferentie de opdracht kregen om psalm 23 biddend over elkaar uit te spreken. Wauw, ik hoor de woorden nog steeds, het raakt mij nog steeds diep in mijn hart. 
Lieve mensen, misschien wil je dat er voor je gebeden wordt, omdat je het moeilijk hebt, of omdat je God diep dankbaar bent. Laat het weten, zet onder deze blog een reactie neer. Het kan anoniem. En lieve lezers, zie je hieronder een reactie staan? Wil je dan bidden voor die mensen die het zo hard nodig hebben. Laten we een kring van van bidders vormen en weten dat we nooit, maar dan ook nooit alleen zullen zijn. 

donderdag 20 februari 2014

Je bent mooi! {1 Petrus 3:3-4}

Ik vind het heerlijk om een blad als Margriet of Libelle te lezen. Zo ook vanmiddag, ik werd gepakt door een titel: "Ruim 60% schaamt zich voor haar lichaam".
Eerlijk gezegd, ik ben niet gaan lezen in het artikel wat bij deze kop hoort. Dat hoef ik niet. Want ga maar eens bij pashokjes zitten en observeer de mensen die aan het passen zijn en luister wat ze zeggen. Er is altijd wel iets wat niet goed is, aan het lichaam, niet aan de kleding. En zo begint het al met jonge meisjes(en misschien ook wel jongens) die voor de spiegel staan en zich niet mooi vinden.
Ach, ik kan hier een cliché neerleggen: het gaat niet om het uiterlijk. Maar ik denk dat het weinig nut heeft.
Ook ik heb mijn momenten dat ik niet tevreden ben met mijn lichaam, dat geef ik toe. Tegelijk besef ik dan ook iets anders. God heeft mij de verantwoordelijkheid gegeven voor mijn lichaam, om het gezond te houden en er voor te zorgen. Wat meer vet op je botten kan geen kwaad, tenzij het een gevaar loopt voor je gezondheid. En God kijk gelukkig door onze huid, door onze vet, door onze botten heen en ziet ons hart. En dát is waar een meisje, een vrouw zich mee moet kleden. En dat mogen wij meegeven aan onze dochters, vriendinnen, zussen, oppasmeiden, buurmeisjes enz. Lees deze tekst maar eens:
Uw schoonheid moet niet gelegen zijn in uiterlijkheden, 
zoals kunstig gevlochten haar, gouden sieraden of elegante kleding, 
maar in wat verborgen ligt in uw hart, in een zacht en stil gemoed. 
Dat is een onvergankelijk sieraad dat God kostbaar acht. 
{1 Petrus 3:3-4}

Ons leven bestaat uit meer dan uiterlijkheden. Het feit dat je bestaat is een wonder, een feestje. God houdt van je zoals je bent en vind je hart belangrijker dan hoe je eruit ziet. ]

Max Lucado. Love this.

donderdag 13 februari 2014

Loflied {Psalm 34:3}

Beginnende lente, ik ben er dol op!
Voorzichtig hoor ik de laatste paar ochtenden een merel zingen, terwijl alles en iedereen nog in diepe rust is. Heerlijk, geweldig.
Sing anyway quote via Living Life at www.Facebook.com/LivingLife2TheFullEn zo mooi als deze vogel zingt, zo mogen wij ook ons lied zingen. Dat valt niet altijd mee, maar ik merk bij mijzelf dat muziek luisteren of zelf lekker meer galmen een heerlijk effect heeft. En misschien is het daarom ook dat één vers van psalm 34 er zo uitspringt vanavond:
Laat mijn leven een loflied zijn voor de HEER,

Want of ik nou mij begeef op de toppen of in de dalen van het leven, alles wat ik doe mag tot eer van Zijn grote naam zijn. Als ik lach, als ik vecht, als ik mijn talenten benut, als ik help, als ik droom, als ik ondersteun, als ik draag, als ik mijn handen ophef naar de hemel, als ik buk onder last, als ik huppel, als er tranen vallen, enz, overal is God bij. En mijn leven mag een lied zijn tot God. Hoe mooi zal dat klinken, al die tonen bij elkaar, laag en hoog, snel of langzaam, een prachtige symfonie en God is de orkestleider, de schrijver en de instrumentenmaker. W-au-w! 

vrijdag 7 februari 2014

Onthaasting..

Met grote verwondering heb ik de afgelopen tijd op donderdagavond gekeken naar het programma "Floortje naar het einde van de wereld". Hoe mensen op geweldige uithoeken van de wereld wonen, ver weg "de echte wereld".
Toen ik gisteravond het weer keek viel mij ineens iets op. Er werd gevraagd hoe de mensen de toekomst zagen. Hun antwoord daarop was: 'dat weten we niet, we zien wel hoe het er morgen uitziet. We leven per dag'.

Proverbs 16:9 #BibleQuoteHoezeer worden wij niet opgeslokt door de wereld? En dan hebben we het al snel over de sleur van het leven. We plannen alles. De meeste mensen hebben de zomervakantie al geboekt en tegenwoordig wordt zelf uitgerekend wanneer we een kind willen hebben(!).
Maar, waar gaat het dan in het leven om? Dat we als idioten ons leven leiden, zelfs soms lijden omdat we het zo druk hebben?
Ik probeer wel eens los te komen van al dat "moeten" in de wereld. Die verplichte dingen die we onszelf hebben opgelegd. Maar das geen gemakkelijke opdracht. Het is een hele klus. Want wat lokt het om alles continu in de gaten te houden, om iedereen te vriend te houden en dus alles maar te doen.
Maar wat een rust en zegen geeft het als je even buiten die wereld stapt. Als ik 's ochtends vroeg in alle rust richting de bushalte fiets en wolkjes blaas met mijn adem. Of als ik heerlijk op het stationbankje zit te genieten van de zon. Ik voel die warme omhelzing die kinderen kunnen geven.
Dáár gaat het om. Dat zijn momenten dat God dichtbij mij is. Niet het jagen en jakkeren.
Stil zijn. Je zintuigen hun werk laten doen. Genieten van de schepping. Dan ontmoet ik God en dat weet ik dat ik mij geen zorgen moet maken over de toekomst, want die ligt in Gods handen.



zaterdag 1 februari 2014

Eigenschappen {Psalm 145:14-18}

‘Een steun is de HEER voor wie is gevallen,
wie gebukt gaat richt hij op.
Allen zien hoopvol naar u uit,
u geeft voedsel, op de juiste tijd.
Gul is uw hand geopend,
u vervult het verlangen van alles wat leeft.
Rechtvaardig is de HEER in alles wat hij doet,
zijn schepselen blijft hij trouw.
Allen die hem aanroepen is de HEER nabij,
die hem roepen in vast vertrouwen.
{Psalm 145:14-18}

In dit korte stukje lees ik een paar belangrijke eigenschappen van God. God is allereerst een steun, iets waarop je kan leunen als je niet meer kunt, als de kracht je ontbreekt. Tegelijk geeft Hij ook nieuwe kracht om door te gaan. Hij geeft wat je nodig hebt, op Zijn tijd. Iets wat ik vaak moeilijk vind, maar achteraf besef dat Gods timing de beste is. God is niet gierig, Hij geeft in overvloed. Kijk maar eens om je heen en zie elke zegening om je heen: de zon, de sterren, de wind, de vogeltjes, het gras enz.... 
Rechtvaardigheid, bijzonder mooi, bijzonder moeilijk. Want hoe vaak proberen we niet objectief te reageren, maar hebben we ondertussen niet iets anders in ons hoofd zodat we er misschien zelf beter van worden. God is rechtvaardig en doet wat goed is en daarbij blijft Hij trouw. 
Tot slot een eigenschap waar ik een warm gevoel bij krijg. God is in alles betrouwbaar. Hij is er altijd voor mij, Hij is mij nabij in gevaar, als ik mijn eigen weg ga, of als het leven mij toelacht. Hij is daar. Niet voor niets betekend Jahweh: Ik ben die ik ben. The Lord upholds all who fall, and raises up all who are bowed down. Psa 145:14 <3