donderdag 12 september 2013

Het weiden van schapen {Jeremia 23}

Sinds afgelopen dinsdag geef ik elke week catechisatie aan jongeren van een jaar of 12/13. Tijdens de catechisatielessen wordt er gesproken over het geloof en wat er in de kerk geleerd wordt, zoals het in de catechismus beschreven staat.
Ik vind het een hele eer en ook verantwoordelijkheid dat ik dit mag doen. Het is niet zomaar iets. Deze jongeren zijn in een leeftijd dat ze een rolmodel zoeken. Iemand anders dan hun ouders. Ik mag hun vertellen over God, wie Hij is, wat wij mogen geloven en hopen.
Ook in de tijd van Jeremia waren er mensen die vertelden over God. Profeten. Alleen waren er in die tijd, in elke tijd zijn ze er, ook valse profeten. Ze deden alsof ze door God geïnspireerd werden en vertelden de mensen verhalen in Gods naam. Niets was daar van waar. Jeremia komt ze tegen. En dat is niet makkelijk. Het verhaal van Jeremia is wel door God geïnspireerd en heel anders dan de valse "profeten" vertellen. Zoals we de afgelopen hoofdstukken al achter kwamen heeft Jeremia het zwaar omdat zijn en dus Gods verhaal niet geloofd wordt. De mensen denken het zelf beter te weten en volgende vals "profeten" die hun eigenlijk in het verderf storten. Hoe moeilijk is dat.
Gelukkig laat God het daar niet bij zitten. Hij heeft een belofte gegeven, aan Abraham, aan het geslacht van David. God zoekt Zijn schapen op, ook al zijn we nog zo verdwaald, Hij zoekt je op en brengt je terug naar de plek waar je wezen moeten.
En hoe mooi, Jezus verteld daar honderden jaren later een gelijkenis over. En uiteindelijk komt er een dag dat dé Koning op Zijn troon gaat zitten en recht doet. Angst, pijn en verdriet zal verdwijnen. Die dag zullen we volkomen bevrijdt zijn en wonen op de plek waar we horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten