vrijdag 27 augustus 2010

Oordelen en vergeven.

Lucas 6: 37-38
37 Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden. 38 Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt.’

Oordelen en vergeven.

Het een doen we veel te snel en het ander veel te weinig.
Het is zo makkelijk om te oordelen over mensen. Er zijn ook mensen die zeggen: ‘Ik oordeel niet, dat laat ik aan God over’. Maar ondertussen hebben ze hun mening klaar.
Het is best moeilijk om niet te gaan oordelen over anderen. Wij zouden sommige dingen zo anders doen en wat de ander doet is in onze ogen totaal fout! Maar zo denken anderen ook over ons.
Ook als het gaat om misdadigers, wij weten precies welke straf er gegeven moet worden.
In Lucas 6 staat: ‘De maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt.’
Dus zoals jij oordeelt over een persoon, zo wordt er ook over jou geoordeeld. Precies hetzelfde, zonder uitzonderingen.
Mijn ogen zijn geopend door het boek ‘De uitnodiging’. Zowel voor het oordelen als het vergeven.
We moeten niet de touwtjes in handen willen hebben. Laat het over aan God, Hij doet wat goed is.(ook al vind jij dat het helemaal fout is, God weet wat Hij doet.)

Ik vind vergeven net zo moeilijk als oordelen. Sommige mensen kunnen je zo pijn doen, terwijl ze het niet eens doorhebben. Dat is haast nog erger dan dat ze het bewust doen, zij zullen het uiteindelijk toegeven. Degene die het onbewust doen zullen het altijd ontkennen en vinden dat jij het verkeerd hebt.
Maar ik weet, uit ervaring, dat als jij die mensen vergeeft er zoveel meer rust komt. Je kunt het overgeven, aan God. Je kan er vrede mee hebben. Misschien merk je wel dat je door de hele situatie sterker bent geworden. Je kan het een plekje geven en het rustig laten liggen zonder het steeds weer open te halen. Want dat laatste zal op den duur steeds meer pijn gaan doen..

Het is echt niet makkelijk. Het zal eerst pijn doen en tranen kosten, maar Hij zal je helpen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten