zondag 9 januari 2011

Mirjam

Mirjam... Wie was Mirjam ook alweer? Ook ik moest even hard nadenken. Maar als je haar broer Mozes noemt, dan weet je het wel. Ja, hij was een belangrijk man voor Israël.
Mirjam was de oudere zus van Mozes. Zij zorgde voor Mozes toen hij in een biezen mandje in een rivier werd neergezet en toen de prinses hem vond.
Mirjam was ook de vrouw die voor het volk uit, al muziek makend, door de Rietzee ging.
Mirjam was ook de vrouw die kritiek had op haar broer omdat hij met iemand was getrouwd die niet uit het volk Israël kwam. Het gevolg was dat ze ziek werk, huidvraat. Een vreselijke ziekte. Ze werd veracht, niemand wilde wat van haar weten.
Bijzonder is dat haar dood en de plek waar ze begraven is wel worden genoemd in de Bijbel. Wat betekend dat God haar belangrijk vindt, alleen van belangrijke mensen weten we de plaats waar diegene begraven is.

Ik denk dat velen zich wel in dit verhaal zich kunnen vinden. Iedereen staat in de schaduw van iemand. Je broer of zus. Misschien wel een collega en jij wordt gezien als het hulpje van.. Nee, dat is niet leuk. Je wilt ook erkend worden. Laten zien dat ook jij goed bent, maar dat jouw talenten op een andere plek liggen.
Het is moeilijk om dan niet jaloers te worden. Of te zorgen dat diegene slechter wordt, verzin het maar.. Er spreekt een stemmetje in je hoofd om zus of zo te doen. Luister er niet naar..
Hoe moeilijk het misschien is. Maar vertrouw op dit: God ziet jou, zoals je bent. Met al je mooie gaven. Het is niet minder of meer dan de ander. Wees tevreden met wat je gekregen hebt, zoek jouw talenten op en benut ze. Ze zullen zijn tot God's eer. In God's ogen ben jij een net zo'n mooie parel als jouw broer, waar je in de schaduw van staat..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten