woensdag 7 december 2011

Responsible (Hosea 4)

Iedere zondag mogen wij bijzonder woorden horen. Nee, dan heb ik het niet over de preek van de dominee. Ik heb het over de wet van God. Uit liefde gegeven, om ons te beschermen. Een voorrecht is het dat wij zo ons Bijbeltje open kunnen slaan om Zijn woorden te lezen en ook op internet zijn er verschillende sites waar je de Bijbel kan lezen.
In de tijd van Hosea was dat wel anders. Geen computers, laat staan internet. Papier hadden ze wel, alleen konden maar enkele mensen lezen. Zij hadden priesters. Mannen uit de stam Levi, met een speciale opdracht: het volk bekent maken met God en Zijn woord aan hen te vertellen. Als die mannen hun taak niet serieus namen, leerde het volk God niet kennen. Andere manieren hadden ze niet! Daarom wordt de priester in hoofdstuk 4 ter verantwoording geroepen.
Oke, dat was toen. Wat moeten wij daar dan mee? Nou, tegenwoordig zijn wij voor een heel stuk zelf verantwoordelijk voor de geloofsopvoeding(ook als je geen kind meer bent, je blijft groeien in geloof). Jij komt voor God te staan, om je daden te verantwoorden. Jij, niet je buurman of je vriendin, jij! Neem dus die verantwoordelijkheid, wat die mag zijn! Maar leg de schuld niet bij een ander neer!
Als je niet vertelt wordt over God, als je zelf niet meer je Bijbel openslaat om uit Zijn woord te lezen, dan verlies je een relatie. Je vergeet de liefde van God. Je kent geen eerlijkheid meer. Kortom, je bent niet meer vertrouwd met je Vader! Je kan je schouders nu ophalen, nou en? Die keus maak ik toch zelf? Ja, die keus kan je zelf maken. Maar heb je gedacht aan de consequenties? Het heeft niet alleen gevolgen op hoe mensen met elkaar omgaan(want je verliest respect, liefde en vertrouwen met en voor elkaar), maar ook de dieren lijden mee, ook de natuur lijdt mee. Nog steeds schouders aan het ophalen?
Kijk even om je heen. Houd dat beeld vast. Sla dan eens Genesis 1 open en probeer je een beeld te vormen hoe het er toen uit zal hebben gezien. Komen die twee beelden overeen? Nee.. De wereld is er een stuk lelijker op geworden. Het heeft het zwaar te verduren. Net zoals die ene vrouw, waarvan het leven geen pretje is, zie je de rimpels, de grijze haren, de doffe ogen en de wallen? Zo zucht, ziet en lijdt de wereld ook! Maak het niet nog meer kapot! Laat je vullen met Zijn liefde, het kan niet slechter! Eerlijkheid gaat boven alles, de waarheid komt toch wel boven water. Raak vertrouwd met je Papa, Hij kijkt naar je om en houdt enorm veel van jou!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten