zondag 29 januari 2012

Gestraf worden(Deuteronomium 24:16)

Ouders mogen niet ter dood gebracht worden om wat hun kinderen hebben misdaan, en kinderen niet om de misdaden van hun ouders; alleen om wat iemand zelf misdaan heeft, mag hij ter dood worden gebracht. 

Wat kan je vandaag de dag met zo'n tekst? Logische gedachte. Toch was het deze tekst die mij enorm aansprak tijdens het Bijbellezen. Oke, het komt hier in Nederland niet voor dat mensen de doodstraf krijgen. Maar als we het stukje 'ter dood gebracht worden' even veranderen in: 'gestraft worden'. Misschien kan ook jij er dan wat meer mee! 

Ik hoorde eens een verhaal over een man die veel, heel veel over had voor zijn kinderen. Hij was inmiddels een jaartje of 60 en woonde met zijn vrouw in een prachtig huis. Niet heel groot, precies op maat voor hen! Hun kinderen waren al jaren het huis uit en hadden hun eigen gezinnen. Op een dag kwam hun zoon naar hen toe en vroeg zijn ouders om geld. Hij zat flink in de penarie en had direct geld nodig. Hij wist dat zijn vader wel wat geld had en dat hij het vast wel mocht lenen. En zo gebeurde het. De vader hoorde het verhaal van zijn zoon aan en gaf hem het geld dat hij nodig had. Mét de afspraak dat de zoon het met een half jaar terug zou betalen. De zoon ging weg. De vader en zijn vrouw bleven achter. Na een half jaar hoorde ze niets meer van hun zoon. Spoorloos verdwenen. Met hun geld. Rekeningen stapelden zich op, de vader kon het niet meer betalen en wilde zijn geld terug. Maar het geld en de zoon waren weg. Alle contact was weg. En de vader en zijn vrouw belanden in de schuldsanering. 

Zie je dat meisje lopen daar op straat? Ze is een tien jaar. Moederziel alleen loopt ze daar rond op het speelpleintje. Ze heeft een vader en een moeder en ook twee zusjes. Haar vader ziet ze nooit meer. Die zit in de gevangenis. Hij heeft iemand zo'n harde klap gegeven dat die man naar het ziekenhuis moest. Nu moet haar vader twee jaar in de gevangenis zitten, omdat het niet de eerste keer is. En haar moeder.. Haar moeder drinkt haar verdriet weg. Ze weet niet hoe ze moet zorgen voor haar drie prinsesjes. Dus drinkt ze net zolang totdat ze niet meer weet dat ze problemen heeft. Dat meisje moet dan zorgen voor haar zusjes. Ze weet waar het geld ligt en koopt elke dag eten en zorgt dat ze wat warms te eten hebben. Maar het meisje weet het ook anders kan. Als haar klasgenootjes thuis komen uit school, zit mama op de bank met een kopje thee. Dat hoeft dit meisje niet te verwachten van haar moeder.

Twee verhalen. Twee verschillende mensen. Twee dezelfde situaties: je wordt gestraft omdat je kind of je ouders je iets hebben misdaan. 
En juist dit zegt God tegen ons, dat Hij dit niet wil! Hij wil dat wij voor onze zaken opkomen! Dat wij onze verantwoordelijkheid nemen, die wij zo graag wilde hebben en dat Hij ons heeft gegeven. Als kind zijnde mag je niet je ouders in de problemen helpen, ze zijn door God aan jou gegeven om voor je te zorgen en er voor je te zijn(hoe moeilijk het misschien ook soms is). En aan de andere kant: ouders, je hebt kostbaar bezit gekregen van God! Ga er voorzichtig mee om en laat ze kind mogen zijn, bescherm ze en zorg dat je voor ze klaar staat als ze je nodig hebben! 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten