vrijdag 4 november 2011

Gezwets en wijze praat (Job 11 & 12)

Het is tijd voor de derde vriend van Job om het woord te nemen. En ook hij denkt te weten wat het beste is voor Job. Ook hij denkt te weten wat God denkt en wilt doen. Maar zolang de vrienden niet in willen of kunnen zien dat Jobs geloof wankelt, kunnen ze hem niet helpen.
Even naar ons eigen leven. Misschien ken jij iemand die door een moeilijke periode is gegaan, of misschien ben je het wel zelf. Hoe heb jij gereageerd op die persoon of hoe reageerden jouw vrienden op jou? Dachten ze ook te weten wat jij voelde, maar zaten ze er naast? Ik kan je vertellen, je vrienden raken steeds verder van jou vandaan. Waarom? Ze spreken simpelweg jouw taal niet. Jij kan hen niet verstaan en zij verstaan jou niet!
En zo gaat het ook tussen Job en zijn vrienden. Job zegt dat ook tegen ze: 'Jullie zijn onovertroffen!' Ze zijn briljant! Waarom doen ze zo? Misschien zijn ze bang? Ze zien dat je je vertrouwde leventje zomaar kwijt kan raken. Zonder dat je misschien iets fout hebt gedaan. Het aardse leven waar zij en wij zo gehecht aan zijn, die willen wij niet zomaar los laten.
Misschien word je er bang van als je leest: Wat God verwoest, wordt niet weer opgebouwd, wie hij gevangen gezet, wordt niet meer bevrijd. Vergeet niet dat God de wijsheid en de kracht bezit, Hij alleen heeft overzicht over de wereld. Hopelijk stelt dit je gerust: God bedwingt de wateren, en stromen vallen droog, laat hij ze gaan, dan ontwrichten ze de aarde. God zorgt, als Hij alles los zou laten, dan zouden wij verpletterd worden, bedolven. Dan zijn wij niets meer. Wij hebben Hem nodig, besef dat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten