dinsdag 1 november 2011

God is groot (Job 8 & 9)

Een lastig stuk, daarom pak ik nu twee hoofdstukken om zo meer verband te kunnen zien.
De tweede vriend van Job, Bildad, neemt nu het woord. Hij wil Job op andere gedachten brengen, zijn ogen moeten geopend worden want zo kan het niet langer meer! Hij vertelt aan Job dat als je onschuldig ben, niets te vrezen hebt. Als je onschuldig bent dat er dan niet zulke erge dingen gebeuren.
Misschien zijn het wel bekende woorden voor je, je vrienden denken te weten hoe het precies zit. Alleen vergeten ze dat ze niet kunnen indenken hoe jij je voelt. Ze kunnen vaak wel in de goede richting zitten, maar ze zijn niet jou.
Bildad spreek ook alsof Hij weet hoe God denkt en doet. Maar kunnen wij dat? Vergeet Bildad niet dat God veel groter is dan ons mensen?
Job wijst hem daar dan ook op in hoofdstuk 9: Als je met hem een rechtsgeding wilt aangaan, heb je niet één op de duizendmaal een weerwoord.
Wat ik zo knap vind van Job, is dat ondanks wat er allemaal met hem gebeurd, hij blijft het bij God zoeken. Hij twijfelt aan alles en iedereen, behalve aan één ding: ik sta in mijn recht. Wat God ook doet, hij heeft zich te houden aan zijn belofte van rechtvaardigheid.
Voor vandaag een indringende boodschap. Wij mensen denken dat wij in ons leven constant de touwtjes in handen kunnen houden. Dat wij alle macht hebben en dat wij alles zélf voor elkaar krijgen. Vergeet niet dat Hij veel groter is dan ons! Hij kan bergen verplaatsen zonder dat wij het merken. Hij is de Almachtige. Denk dus niet dat je het zelf kan oplossen, want het zal je vies tegenvallen. Ga naar Hem toe! Maar let wel op je verwachtingen: Hij doet alles op Zijn tijd. En daar zitten twee belangrijke dingen in: Hij doet alles, waarvan Hij denkt dat het goed voor jou is. En dat doet Hij op Zijn tijd, dus als Hij ziet dat jij er nog niet klaar voor bent, dan zal Hij het nooit doen. Omdat jij Zijn kostbaarste bezit bent en Hij je wilt beschermen. Makkelijk zal het niet zijn, om dit altijd vast te houden. Maar Hij is er wel altijd voor jou want God is groot en snapt ons door en door!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten